Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2025

Πέθανε από καρκίνο ένα παιδί στην Ελλάδα που γεννήθηκε από το σπέρμα του Δανού δότη, νοσεί και το αδερφάκι του

Στην Ελλάδα γεννήθηκαν 18 παιδιά σε 11 οικογένειες από δότη σπέρματος από τη Δανία, ο οποίος αγνοούσε ότι ήταν φορέας γενετικής μετάλλαξης στο γονίδιο TP53, που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε μία από τις οικογένειες, από τα τρία παιδιά που γεννήθηκαν, ένα κατέληξε από καρκίνο και ένα νοσεί.

Ο καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Αντώνης Καττάμης, τόνισε ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου για τα παιδιά που φέρουν τη μετάλλαξη φτάνει το 90%, ενώ υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη υπήρχε μόνο στο σπέρμα του δότη και όχι στο σώμα του, λόγω μωσαϊσμού.

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο μεταφραστικής έρευνας για γενετικές προδιαθέσεις στον παιδικό καρκίνο, και η συγκεκριμένη μετάλλαξη είχε παρατηρηθεί και σε παιδιά στο Βέλγιο. Ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν φαίνεται όλα τα παιδιά του δότη να φέρουν τη μετάλλαξη.

Παρά την τραγική αυτή υπόθεση, οι γονείς και οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, καθώς η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά στάδια.

Η υπόθεση ανοίγει παράλληλα ηθικά ερωτήματα για τους ελέγχους δότη σπέρματος και την πρόληψη κληρονομούμενων νοσημάτων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή