Οι «κουδουνάτοι» της Λέσβου – Το θορυβώδες αποκριάτικο έθιμο του Μεσότοπου
Την παράσταση κλέβουν σήμερα με την επιβλητική τους παρουσία οι Κουδουνάτοι στο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι στη Λέσβο, όπου μικροί και μεγάλοι ζώνονται με δεκάδες κουδούνια και παίρνουν τους δρόμους.
Κάθε χρόνο Κυριακή της Αποκριάς, στα στενά σοκάκια του Μεσοτόπου ξεχύνονται οι «κουδουνάτοι», χτυπώντας ρυθμικά τα κουδούνια τους και προκαλώντας απίστευτο σαματά σε όλο το χωριό. Πρόκειται κυρίως για ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους. Με τα κουδούνια τους και τον άγριο χορό τους, αναβιώνουν την αρχέγονη διονυσιακή παράδοση.

Με το φαλικό τους σύμβολο, την κουτσκούδα που κρατούν στα χέρια, χτυπούν για να ανοίξει η γη και να αναγεννηθεί , ενώ ο ήχος των κουδουνιών φοβίζει και διώχνει το κακό .
Οι Κουδουνάτοι και το Μεσοτοπιτικο Καρναβάλι έχουν ενταχθεί στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης