Στην Ελλάδα ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες γενικά είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο αναφέρονται δεκάδες περιστατικά νοσηλειών λόγω θερμοπληξίας φανερώνει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασίων, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο ΕΡΤNews.
Αρχικά, τονίζει πως ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέξουν μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένοι άνθρωποι, όσοι είναι υπέρβαροι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, άτομα με οξεία νόσο, όλοι όσοι δουλεύουν και εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στον οργανισμό τους ενδέχεται να επιδεινωθεί, και αυτό να οδηγήσει σε ηλίαση είτε θερμοπληξία.
«Μπορεί να έχεις μία αύξηση των σφίξεων, ζάλη, οπότε πρέπει να πας αμέσως σε ένα δροσερό μέρος, να πιεις υγρά και να ξεκουραστείς. Από κει και πέρα, αν η θερμοκρασία του σώματος σου ανέβει πάνω από 40 βαθμούς ή έχεις απώλεια συνείδησης, δηλαδή δεν έχεις επαφή με το περιβάλλον, τότε σημαίνει ότι έχεις προσβολή από θερμοπληξία».
Συνιστάται η παραμονή σε δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους, η χρήση ελαφρών, ανοιχτόχρωμων ρούχων και καπέλου, καθώς και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και σωματικής δραστηριότητας από τις 11:00 έως τις 17:00. Προτείνονται συχνά ντους, κατανάλωση ελαφριών γευμάτων και άφθονων υγρών – κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, με αποφυγή αλκοόλ. Σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη λήψη αλατιού, πάντα σε συνεννόηση με γιατρό.
Ακόμα, όσοι παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους, ώστε να προσαρμόζονται οι δόσεις ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί.