Στα χέρια της Aστυνομίας βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Χρήστος Μαυρίκης, μετά από καταγγελία ανώτατου δικαστικού λειτουργού ότι επιχείρησε να τον χρηματίσει με σκοπό να παρέμβει σε εκκρεμούσα δίκη για την διεκδίκηση 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου. Ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που συντάραξε την πολιτική σκηνή το 1993, συνελήφθη από αστυνομικούς στο σπίτι του στα Σπάτα, καθώς αναζητείτο στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Μετά την καταγγελία, διατάχθηκε αμέσως κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Αριστείδη Κορρέα, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση του αδικήματος της απόπειρας δωροδοκίας δικαστή.
Υπενθυμίζεται ότι o Χρήστος Μαυρίκης είχε καταδικαστεί στο παρελθόν – το 1997 – για απόπειρα δωροδοκίας της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, όταν ήταν ανακρίτρια σε υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαίου. Tότε είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών της δεκαετίας του ’90
Ως τεχνικός του ΟΤΕ, ο Μαυρίκης έγινε διαβόητος – κερδίζοντας από τον Τύπο το προσωνύμιο «εθνικός κοριός» – στις αρχές της δεκαετίας του ’90 λόγω της εμπλοκής του σε εκτεταμένη υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών.
Τον Απρίλιο του 1993, αποκάλυψε δημοσίως ότι συμμετείχε σε παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων. Με δεδομένο ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κινητή τηλεφωνία στη χώρα μας – η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο στην Ελλάδα έγινε στα τέλη Ιουνίου του 1993 – ο Μαυρίκης παρακολουθούσε τα σταθερά τηλέφωνα με τον «κλασικό» τρόπο, δηλαδή με την τοποθέτηση «κοριού» στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ.
Στην πραγματικότητα, ο Μαυρίκης χρησιμοποιούσε «κροκοδειλάκια» για να παγιδεύει τα τηλέφωνα: «Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί» είχε δηλώσει αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε, προσθέτοντας πως μετά την αποδελτίωση, οι κρίσιμες συνομιλίες δίνονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη – η οποία ήταν και η ίδια θύμα των υποκλοπών του Μαυρίκη, όπως μπορούν να μαρτυρήσουν δημοσιογράφοι μεγάλων εφημερίδων της εποχής που είχαν ακούσει τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «αρχικοριός», μιλώντας στη Βουλή τον κατηγόρησε ως κοινό εκβιαστή και τον κατηγόρησε ότι είχε παραδεχθεί τις υποκλοπές επειδή είχε βρει «καλό αγοραστή» για το «υλικό» των υποκλοπών του.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το 46,8% που είχε λάβει τον Απρίλιο του 1990, κυβερνούσε με την ψήφο του Θόδωρου Κατσίκη, ο οποίος είχε εκλεγεί – μόνος αυτός – από τη ΔΗΑΝΑ του μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και είχε περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση μετά τις αναπληρωματικές εκλογές του Απριλίου του 1992 στη Β! Αθήνας, όταν είχαν παραιτηθεί όλοι οι αναπληρωματικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά την έκπτωση του Δημήτρη Τσοβόλα από το αξίωμα του βουλευτή λόγω της καταδίκης του στο Ειδικό Δικαστήριο. Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε σαρώσει με σχεδόν 400.000 ψήφους και αθρόα συμμετοχή…
Οι δυσκολίες για την κυβέρνηση μεγάλωσαν με την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά και την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης το καλοκαίρι του 1993, δύο μήνες μετά από τις αποκαλύψεις του Μαυρίκη, που είχαν προκαλέσει πολιτικό σάλο. Δυόμισι μήνες αργότερα, οι βουλευτές του άρχισαν να αποχωρούν από την ΝΔ – οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές και τον Μητσοτάκη στην παραίτηση. Τότε είχε καταγγείλει «διαπλεκόμενα συμφέροντα» πίσω από την πτώση του – αλλά είναι άγνωστο αν οι αρχικές αποκαλύψεις του Μαυρίκη για τις υποκλοπές είχαν σχέση με αυτά.
Ο ίδιος ο Μαυρίκης υποστήριξε ότι δρούσε κατ’ εντολή του Νίκου Γρυλλάκη – στενού συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Γρυλλάκης, ο οποίος απεβίωσε το 2017, ήταν «υπεύθυνος ασφαλείας και πληροφοριών» της ΝΔ από το 1986, όταν αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Ήταν ο ισχυρός άνδρας στα τότε γραφεία του κόμματος, στην οδό Ρηγίλλης, στο υπόγειο των οποίων διατηρούσε μία κλειδωμένη αποθήκη – την οποία άνοιγε σε εξαιρετικές περιπτώσεις – με ράφια ντέξιον γεμάτα με φακέλους πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ. «Εδώ τους έχω όλους», έλεγε με καμάρι.
Ο Μαυρίκης παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Αντώνη Λιβάνη, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκλεγόταν βουλευτής από το ’89, μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη κι ήταν για μεγάλο διάστημα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά και του Μιλτιάδη Έβερτ, του βασικού εσωκομματικού αντιπάλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην προεδρία της ΝΔ μετά από την εκλογική ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1993 και την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Ο ίδιος ο Μαυρίκης έχει πει ότι παρακολουθούσε πάνω από 100 στελέχη του ΠΑΣΟΚ – αν και ο τεχνικός έλεγχος που επιχειρήθηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου έδειξε πολύ λιγότερες τέτοιες περιπτώσεις.
Τον Ιανουάριο του 1994, μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, συστήθηκε προανακριτική με σκοπό την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη για την υπόθεση των υποκλοπών Μαυρίκη. Η προανακριτική απάλλαξε την Μπακογιάννη – και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος είχε αντιληφθεί ότι η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο τον ωφέλησε πολιτικά, αποφάσισε να μην προχωρήσει την δικαστική διαδικασία για τον πολιτικό του αντίπαλο.
Αν και οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν οδηγήθηκαν τότε σε δίκη, η υπόθεση δεν έκλεισε οριστικά. Το 1998 ο Χρήστος Μαυρίκης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών για σειρά αδικημάτων που συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών – μεταξύ των οποίων απόπειρα εκβίασης, παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και παράνομη βία.
Μεταξύ των θυμάτων που τον κατήγγειλαν τότε ήταν γνωστοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι· ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένας από τους στόχους του εκβιασμού ήταν ο εκδότης της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος», Δημήτρης Ρίζος, τον οποίον ο Μαυρίκης είχε επιχειρήσει να εκβιάσει στον τηλεοπτικό «αέρα».
Το υπόγειο της Αραβαντινού
Η Ντόρα Μπακογιάννη , από θύμα των υποκλοπών, έφτασε να κατηγορείται ότι γνώριζε τα πάντα για αυτές, αφού αυτό είχε καταθέσει ο Μαυρίκης. Μάλιστα, κατηγορήθηκε ότι ένα από τα κέντρα παρακολούθησης του «αρχικοριού» ήταν το υπόγειο στο ροζ κτίριο της οδού Αραβαντινού, που ανήκε στην οικογένεια Μητσοτάκη. Μιλώντας στη Βουλή ενόψει της συγκρότησης της προανακριτικής, η Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι το υπόγειο της ανήκε.
«Με κατηγορείτε ως συνεργό σε υποκλοπές, στηριζόμενοι σε ένα και μόνο υποτιθέμενο στοιχείο, το υπόγειο του σπιτιού της οδού Αραβαντινού, το οποίο ισχυρίζεσθε επί λέξει ότι μου ανήκει και βρίσκεται στη φυσική μου εξουσία. Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το κτίριο της οδού Αραβαντινού, από πολλά χρόνια, έχει δοθεί προς αποκλειστική χρήση της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα από το 1985 μέχρι το 1990. Σε αυτή τη Βουλή είναι παρόντες δύο τέως γενικοί διευθυντές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να το βεβαιώσουν», είχε πει.
Όπλα και κάνναβη
Τον Αύγουστο του 2022 ο Χρήστος Μαυρίκης συνελήφθη μετά από επεισόδιο σε πρατήριο βενζίνης στο Πικέρμι. Εκεί, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ της τότε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο «εθνικός κοριός» διαπληκτίστηκε με πολίτη για την προτεραιότητα στη σειρά εφοδιασμού και όπως ανέφερε αργότερα στη μήνυσή του ο τελευταίος, ο Μαυρίκης τον απείλησε, τον έβρισε και στο τέλος έβγαλε όπλο. Τότε ο πολίτης κάλεσε την Αμεση Δράση και το πλήρωμα που έφτασε στο σημείο ζήτησε τη συνδρομή ομάδας της ΟΠΚΕ για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του «δράστη».
Οι τελευταίοι εντόπισαν το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν ο Μαυρίκης και στον έλεγχο που έγινε σε αυτό και στον ίδιο βρήκαν και κατάσχεσαν έναν φακό με ενσωματωμένο τέιζερ (ηλεκτρικό εκκενωτή), έναν σουγιά και έναν κάλυκα πυροβόλου όπλου. Στην έρευνα δε που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν ακόμη ένα παλαιό και οξειδωμένο υποπολυβόλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το οποίο ισχυρίστηκε πως είναι κειμήλιο, και ποσότητα 40 γραμμαρίων κάνναβης.
Η σημερινή εξέλιξη φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον Χρήστο Μαυρίκη – σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτή τη φορά εμφανίζεται ως κατηγορούμενος σε υπόθεση απόπειρας διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, επιβεβαιώνοντας την πολύκροτη διαδρομή ενός προσώπου που έχει συνδεθεί με μείζονα σκάνδαλα της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας.