Ο «εγκληματικός τουρισμός» και η μέθοδος του «σκασμένου λάστιχου» από την Ισπανία μέχρι τη Γλυφάδα
Χειροπέδες σε δύο μέλη εγκληματικής ομάδας και ακόμη ένα άτομο πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, κοντά σε τραπεζικό υποκατάστημα στη Γλυφάδα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο βασικοί συλληφθέντες φέρονται να συμμετείχαν σε ομάδα διασυνοριακής εγκληματικότητας, η οποία μετακινούνταν προσωρινά από χώρα σε χώρα με στόχο τη διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή ως «εγκληματικός τουρισμός» και αφορά ομάδες που ταξιδεύουν συστηματικά σε διαφορετικές χώρες, εκμεταλλευόμενες συχνά την προσωρινή τους παρουσία και τη δυσκολία άμεσης διασύνδεσης των αστυνομικών αρχών.
Η μέθοδος του «σκασμένου λάστιχου» στη Γλυφάδα
Τα μέλη της ομάδας είχαν αναπτύξει συγκεκριμένο τρόπο δράσης, γνωστό ως μέθοδος του «σκασμένου ελαστικού». Η συγκεκριμένη πρακτική βασίζεται στην παρακολούθηση πολιτών που πραγματοποιούν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τραπεζικά καταστήματα.
Αρχικά, οι δράστες φέρονται να παρακολουθούσαν τον χώρο έξω από τράπεζες και να εντόπιζαν πελάτες που μόλις είχαν κάνει ανάληψη. Στη συνέχεια, προκαλούσαν φθορά σε ένα από τα ελαστικά του οχήματος του θύματος, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Ακολούθως, παρακολουθούσαν τον οδηγό μέχρι εκείνος να αντιληφθεί το πρόβλημα και να σταματήσει για να ελέγξει ή να αλλάξει το λάστιχο.
Όταν ο ανυποψίαστος οδηγός έβγαινε από το αυτοκίνητο, ένα από τα μέλη της ομάδας τον πλησίαζε και προσφερόταν να τον βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο αποσπούσε την προσοχή του και τον κρατούσε απασχολημένο. Την ίδια στιγμή, συνεργός του προσέγγιζε το όχημα από την άλλη πλευρά και αφαιρούσε από το εσωτερικό τσάντες ή άλλα αντικείμενα αξίας.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, στόχος ήταν κυρίως τσάντες που περιείχαν τα χρήματα της ανάληψης. Η δράση των δύο συνεργών ήταν συντονισμένη και εξελισσόταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ώστε το θύμα να αντιληφθεί την κλοπή μόνο αφού οι δράστες είχαν απομακρυνθεί.
Πλαστά έγγραφα και προσωρινές μετακινήσεις
Για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους, τα μέλη της ομάδας φέρονται να χρησιμοποιούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα ίδια έγγραφα, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, αξιοποιούνταν και για την ενοικίαση επιβατικών οχημάτων, καθώς και για τη μίσθωση καταλυμάτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε διαμέρισμα στην Αθήνα, όπου οι συλληφθέντες διέμεναν προσωρινά, αλλά και πάνω στα άτομα. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τηλεφωνικές συσκευές, πλήθος κοσμημάτων και τραπεζικές κάρτες. Τα ευρήματα εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνδέονται και με άλλες αξιόποινες πράξεις.
Η μέθοδος του «σκασμένου ελαστικού» δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Είναι γνωστή και διαδεδομένη σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ έχει καταγραφεί σε διαφορετικές παραλλαγές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιλογή των θυμάτων έξω από τράπεζες, η πρόκληση τεχνητής βλάβης και η προσποίηση προθυμίας για βοήθεια αποτελούν τα βασικά στάδια της μεθόδου.
Οι κατηγορίες και οι έρευνες της Αστυνομίας
Σε βάρος των δύο φερόμενων ως μελών της εγκληματικής ομάδας, καθώς και του τρίτου ατόμου που συνελήφθη, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ψευδή κατάθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Μέχρι στιγμής, οι Αρχές έχουν εξιχνιάσει τρεις κλοπές και δύο απόπειρες κλοπής από οχήματα. Οι πράξεις φέρονται να πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη συνολική λεία να ξεπερνά τα 7.500 ευρώ.
Παράλληλα, από την επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού προέκυψε ότι οι δύο βασικοί συλληφθέντες έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα στην Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μάλιστα, ένας από τους δύο φέρεται να διώκεται από τις ισπανικές Αρχές για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, προκειμένου να προσδιορίσουν την πλήρη έκταση της δράσης της ομάδας και να διαπιστώσουν αν συνδέεται με επιπλέον περιστατικά στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες.
Η υπόθεση στη Γλυφάδα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα δίκτυα του «εγκληματικού τουρισμού», αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει μια φαινομενικά απλή βλάβη στο αυτοκίνητο. Η μέθοδος του «σκασμένου λάστιχου» βασίζεται στην αιφνιδιαστική απόσπαση της προσοχής, γι’ αυτό και οι Αρχές συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους αντιλαμβάνονται πρόβλημα στο όχημά τους αμέσως μετά από ανάληψη χρημάτων.
Σχετικά Άρθρα
13/10/2026 - 21:30
13/10/2026 - 21:08
Δείτε επίσης