Νοσοκομείο Αγρινίου: Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ την περίοδο του κορωνοϊού – Είχε θνητότητα 100%

Ποινικές διώξεις για έκθεση σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν κατά μελών της διοίκησης και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου στο Αγρίνιο, για τους 40 θανάτους ασθενών από κορονοϊό που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ–Covid 19, την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό θνητότητας στο νοσοκομείο Αγρινίου – που άγγιξε το 100%, δηλαδή 40 στους 40 – είχε προκαλέσει αντιδράσεις και σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και εν γένει του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν οι κατηγορούμενοι – στελέχη της διοίκησης και του νοσηλευτικού προσωπικού, να απολογηθούν, ενώ θα εξεταστούν και συγγενείς θυμάτων, πραγματογνώμονες και άλλοι γιατροί.

Τα θύματα ήταν ηλικίας 30 έως 67 ετών και όλοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, κατά την περίοδο 2020 – 2021.

Δικηγόρος συγγενών θυμάτων: «Είναι πρωτοφανές το 40 στους 40» – «Βεβαίως υπήρξαν αβλεψίες»

«Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική δικαιοσύνη μελετά έναν τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων, απώλειας ασθενών, μέσα σε μια ΜΕΘ, μέσα σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Μετά το θάνατο 40 ατόμων κατατέθηκε μια μηνυτήρια αναφορά βάσει της οποίας ο εισαγγελέας Αγρινίου διέταξε προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε σε πραγματογνώμονες να καταθέσουν το πόρισμά τους», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων Θανάσης Διαμαντόπουλος στο Open.

Όπως διευκρίνισε η υπόθεση δεν αφορά το φαινόμενο του κορονοϊού, αλλά αβλεψίες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από την πλευρά του νοσηλευτικού προσωπικού. Τόνισε δε πως «υπήρξαν βεβαίως τρωτά σημεία, τα οποία ωστόσο δεν είχαν φανεί εκ των προτέρων». «Δυστυχώς φάνηκαν μετά τον θάνατο τόσων συνανθρώπων μας και εφόσον ξεκίνησε και η έρευνα, η οποία εστιάζει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μελών της διοίκησης του νοσοκομείου και του νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Διαμαντόπουλος μίλησε για ένα πρωτοφανές φαινόμενο. «40 νεκροί στους 40 ασθενείς σε ΜΕΘ δεν έχει υπάρξει πουθενά. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά και τις αντιδράσεις τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Ήρθαν και γιατροί από άλλα νοσοκομεία», σημείωσε.

Γιατί υπήρξε καθυστέρηση τέσσερα χρόνια;

Η υπόθεση καταλήγει στον ανακριτή μετά από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών από πλευράς 17 οικογενειών θυμάτων ενώ υπήρχε ο φόβος ότι θα κατέληγε στο αρχείο. Όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντόπουλος ο λόγος της καθυστέρησης είναι πως «υπήρξε δυστοκία στους πραγματογνώμονες».

Οι εννέα γιατροί από Πάτρα και Αττική που ορίστηκαν αρχικά ως πραγματογνώμονες αρνήθηκαν τελικά να αναλάβουν το έργο, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας και έτσι η έρευνα καθυστέρησε. Τελικά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη έπαιξαν δύο ιατρικές πραγματογνωμοσύνες, που συντάχθηκαν από γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, οι οποίοι μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους των 40 ασθενών. Στις εκθέσεις που συνέταξαν, περιλαμβάνονται σαφείς ενδείξεις για πλημμελή ή εσφαλμένη διαχείριση των περιστατικών.

Υπενθυμίζεται πως το τραγικό ποσοστό θνητότητας στο νοσοκομείο Αγρινίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, να ζητάει την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, όπως και συνέβη τελικά, μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου για λογαριασμό των συγγενών των θυμάτων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή