Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Νομοθεσία-ορόσημο για τα stablecoins πέρασε από το Κογκρέσο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία για τη ρύθμιση των stablecoins, στην πρώτη μεγάλη νομοθετική κίνηση για τα κρυπτονομίσματα που εγκρίνεται από το Κογκρέσο.

Η Βουλή ψήφισε (με 308 υπέρ και 122 κατά) τον Νόμο GENIUS, ο οποίος ρυθμίζει τα stablecoins — τα tokens που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο ΗΠΑ — ανοίγοντας τον δρόμο για τις τράπεζες να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στο γραφείο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να υπογραφεί και να γίνει νόμος.

Η νομοθεσία αποτελεί νίκη για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, η οποία δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει τις εκλογές του 2024, μετά από σειρά νομικών επιθέσεων που δέχτηκε από τη διοίκηση Μπάιντεν, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Βουλή ενέκρινε επίσης με 294 ψήφους υπέρ και 134 κατά ένα δεύτερο νομοσχέδιο, γνωστό ως Νόμος CLARITY, που αφορά τη δομή της αγοράς και στοχεύει στο να προσδιορίσει εάν ένα περιουσιακό στοιχείο πρέπει να θεωρείται κινητή αξία — στην περίπτωση αυτή θα υπάγεται στην εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει ακόμη να συζητηθεί στη Γερουσία.

Οι νομοθέτες πέρασαν και ένα τρίτο νομοσχέδιο που απαγορεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Ο Ρεπουμπλικάνος Γάλλος Χιλ, ανώτατο στέλεχος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια αφορούν «την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών, την προστασία των επενδύσεων, την επαναφορά κεφαλαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες [και] την ανάδειξη των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη στη χρηματοοικονομική τεχνολογία και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.»

Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων κινητοποιήθηκε ενόψει των εκλογών του 2024, μετά τις αγωγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τη διοίκηση Μπάιντεν κατά ανταλλακτηρίων όπως τα Coinbase και Binance

Ο Τραμπ, του οποίου η οικογένεια έχει σημαντικά συμφέροντα στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, έχει υιοθετήσει πολύ πιο φιλική στάση απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με τον Μπάιντεν και έχει διευθετήσει ή αποσύρει αρκετές δικαστικές υποθέσεις της κυβέρνησης κατά εταιρειών του κλάδου.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να εισέλθουν στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζά του «θα συμμετάσχει τόσο στο JPMorgan deposit coin όσο και στα stablecoins.»

Η Τζέιν Φρέιζερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, δήλωσε την Τρίτη ότι η τράπεζα της Wall Street είναι «ενθουσιασμένη» με τον νόμο Genius.

«Χαιρετίζουμε πραγματικά την προθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει στις τράπεζες να συμμετάσχουν πιο εύκολα στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων… Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο για εμάς να συμμετάσχουμε με ισότιμους όρους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει επίσης δηλώσει ότι η τράπεζά του ενδιαφέρεται να προσφέρει πληρωμές μέσω stablecoin. Τόνισε ωστόσο ότι παραμένει ασαφές πόση ζήτηση θα υπάρχει για αυτά τα ψηφιακά tokens.

Οι τράπεζες δέχονται αυξανόμενη πίεση ώστε να κινητοποιηθούν στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις — όπως η Uber — εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν τα δικά τους stablecoins, επιχειρώντας να παρακάμψουν τα παραδοσιακά δίκτυα πληρωμών όπως η Visa και η Mastercard.

Ο πρόεδρος της SEC, Πολ Άτκινς, χαιρέτισε την έγκριση του Genius Act. Πρόσθεσε ότι η SEC θα μπορούσε ενδεχομένως να εισαγάγει «καινοτόμες εξαιρέσεις» για να επιτρέψει την ταχύτερη έκδοση και διαπραγμάτευση tokenized κινητών αξιών χωρίς να απαιτείται νομοθετική αναμονή.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες του Κογκρέσου… την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι περιμένοντας», δήλωσε ο Άτκινς.

Πηγή: euro2day.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή