Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2026

“Νίπτει” τα χέρια της η μπισκοτοβιομηχανία για τα απόβλητα στον Κηφισό – Το φρεάτιο «καβάτζα»

Flash Reading by Kontra AI
  • Η μπισκοτοβιομηχανία Παπαδοπούλου φέρεται να διέθετε παράνομα βιομηχανικά απόβλητα στον Κηφισό, μέσω βυτιοφόρου της Καρατζάς και ενός πρατηρίου καυσίμων.
  • Οι Αρχές παρακολουθούσαν την παράνομη δραστηριότητα, η οποία φέρεται να ήταν συστηματική, με τη χρήση «καβάτζας» σε πρατήριο υγρών καυσίμων.
  • Συνελήφθησαν τρία άτομα, ο οδηγός του βυτιοφόρου και οι δύο ιδιοκτήτες του βενζινάδικου, ενώ η Παπαδοπούλου αρνείται ανάμειξη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για την υπόθεση παράνομης διάχυσης βιομηχανικών αποβλήτων από την μπισκοτοβιομηχανία Παπαδοπούλου σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων. Τη μεταφορά έκανε βυτιοφόρο της εταιρείας Καρατζάς σε πρατήριο καυσίμων στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω και τα απόβλητα, αντί να οδηγούνται σε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, κατέληγαν στον ποταμό Κηφισό. Συνελήφθησαν τρία άτομα, ο οδηγός του βυτιοφόρου και οι δύο ιδιοκτήτες του βενζινάδικου.

Από την πλευρά της η μπισκοτοβιομηχανία Παπαδοποπούλου ισχυρίζεται ότι «το συγκεκριμένο όχημα δεν ανήκει στον ιδιόκτητο στόλο της Εταιρείας. Ανήκει σε τρίτη εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει συμβατικά τη συλλογή και μεταφορά λυμάτων από το εργοστάσιο της».

Ωστόσο, φαίνεται ότι η πρακτική αυτή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν ήταν μεμονωμένη. Οι Αρχές φέρεται να είχαν θέσει τη δραστηριότητα υπό παρακολούθηση από τους θερινούς μήνες, ενώ οι κινήσεις εντάθηκαν και πάλι από τον Σεπτέμβριο.  Το κρίσιμο στοιχείο για τη διερεύνηση της υπόθεσης θα είναι τα παραστατικά παραλαβής, μεταφοράς και τελικής παράδοσης των αποβλήτων. Από αυτά θα φανεί αν το φορτίο είχε δηλωθεί για νόμιμη επεξεργασία και σε ποιο στάδιο της αλυσίδας διαχείρισης άλλαξε η προβλεπόμενη διαδρομή του. Ή αν πρόκειται για συστηματική απόθεση όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των ερευνών.

Το βυτιοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ ώστε το φορτίο να παραδοθεί για την προβλεπόμενη διαχείριση και να μην καταλήξει στον Κηφισό.

Το σημείο «καβάτζα» και η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Η αστυνομία, έχοντας από μέρες πληροφορίες για το οικολογικό έγκλημα που διαπράττονταν είχαν θέσει υπό παρακολούθηση δύο βυτιοφόρα που στάθμευαν στο βενζινάδικο, συνέδεαν σωλήνα στο φρεάτιο και άδειαζαν, φροντίζοντας, μάλιστα, να σταθμεύουν αυτοκίνητα με τρόπο τέτοιο ώστε να μην φαίνεται τι έκαναν.

Με άλλα λόγια, το σημείο φέρεται να χρησιμοποιούνταν ως «καβάτζα». Με το πρόσχημα της στάθμευσης ή του ανεφοδιασμού, οι εμπλεκόμενοι φέρεται να σήκωναν το καπάκι του φρεατίου και να άδειαζαν εκεί το περιεχόμενο του βυτιοφόρου.  Σημειώνεται ότι τα βυτιοφόρα, παραλάμβαναν απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες, τη μπισκοτοβιομηχανία Παπαδοπούλου, αλλά και το νοσοκομείο Αττικόν.

Λίγο πριν την αστυνομική έφοδο στο βενζινάδικο, το ένα από τα δύο βυτιοφόρα είχε παραλάβει μεγάλο όγκο αποβλήτων από τη μπισκοτοβιομηχανία και στη συνέχεια πήγε στο βενζινάδικο, όπου ξεκίνησε τη διαδικασία για να τα αδειάσει στο φρεάτιο, συνδέοντας μια μάνικα. Εκείνη τη στιγμή, οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν και περιβαλλοντολόγος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πήρε δείγμα από το περιεχόμενο του βυτιοφόρου. Η ανάλυση έδειξε ότι επρόκειτο για βιομηχανικά απόβλητα υψηλής οξύτητας.

Συνεργείο της ΕΥΔΑΠ που εκλήθη επί τόπου διαπίστωσε ότι το φρεάτιο ήταν συνδεδεμένο με τον αγωγό ομβρίων, συνεπώς τα υψηλής οξύτητας απόβλητα κατέληξαν στον Κηφισό και εν συνεχεία στη θάλασσα.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εταιρείες διάθεσης των υγρών αποβλήτων είναι υπεύθυνες για την προεπεξεργασία των υλικών, αλλά και για την παρακολούθηση της διαχείρισής τους σε όλη τους τη διαδρομή.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, το βυτιοφόρο της εταιρείας Καρατζάς που είχε παραλάβει υγρό φορτίο από τη βιομηχανική μονάδα Παπαδοπούλου εντοπίστηκε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τις αστυνομικές αρχές να προσεγγίζει χώρο στάθμευσης πρατηρίου καυσίμων, όπου λειτουργούσε παλαιότερα πλυντήριο αυτοκινήτων. Στον αύλειο χώρο διατηρούνται φρεάτια, τα οποία προορίζονταν για τα απόνερα του πλυντηρίου και τα όμβρια ύδατα.

Το φορτίο που εντοπίστηκε την ημέρα της επέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 16 κυβικά μέτρα και προέρχεται από την παραγωγική μονάδα της βιομηχανίας στην Ιερά Οδό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή