Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ναυάγιο στην Πύλο: Εκτενές ρεπορτάζ του BBC αποδομεί την εκδοχή του Λιμενικού Σώματος

Μοιραστείτε το

Το βρετανικό BBC επανέρχεται στο θέμα του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, με νέες αιχμές κατά του Λιμενικού, λέγοντας ουσιαστικά ότι «η ελληνική ακτοφυλακή πίεσε επιζώντες να κατηγορήσουν Αιγυπτίους ως διακινητές».

 

Πιο αναλυτικά, το κορυφαίο βρετανικό Μέσο αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι φέρνει νέα στοιχεία με τα οποία αμφισβητούν ακόμα περισσότερο την εκδοχή του Λιμενικού για όσα εκτυλίχθησαν γύρω από το μοιραίο καράβι, η βύθιση του οποίου κόστισε τη ζωή εκατοντάδων μεταναστών. Σύμφωνα πάντα με το BBC, δύο επιζώντες περιέγραψαν με ποιο τρόπο το Λιμενικό τους πίεσε να αναγνωρίσουν εννέα Αιγυπτίους που βρίσκονταν στο καράβι ως διακινητές.

Επιπλέον, κάνει αναφορά σε νέο βίντεο του υπερφορτωμένου πλοιαρίου ,το οποίο – σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο – επίσης αμιφσβητεί την εκδοχή του Λιμενικού. Αναφέρει ότι έχει ληφθεί όταν το καράβι θεωρείτο ότι βρισκόταν σε «σταθερή πορεία».

Το BBC έχει επιβεβαιώσει ότι το πλάνο έχει τραβηχτεί όταν το Λιμενικό ισχυρίστηκε ότι το καράβι δεν βρισκόταν σε «ανάγκη διάσωσης» και πως η λήψη ήταν εν τέλει από το ίδιο το Λιμενικό. Μάλιστα επισημαίνεται ότι το μεγάλο πλοίο που βρίσκεται στο βάθος είναι το πετρελαιαγωγό τάνκερ «Faithful Warrior», από το οποίο ζητήθηκε να στείλει προμήθειες στους μετανάστες.

«Οι επιζώντες εκφοβίστηκαν»

Όπως είναι γνωστό, λίγο μετά το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, εννέα Αιγύπτιοι κρατήθηκαν και κατηγορήθηκαν από τις Αρχές για ανθρωποκτονία και διακίνηση ανθρώπων.

Σύμφωνα με το BBC, δύο επιζώντες τονίζουν ότι μετανάστες «αναγκάστηκαν να σιωπήσουν» και «εκφοβίστηκαν» από τις ελληνικές Αρχές αφότου υπέδειξαν ως υπεύθυνο της τραγωδίας το Λιμενικό.

Ισχυρισμοί ανέφεραν ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, αναγκάζοντάς το να βυθιστεί.

Το BBC σημειώνει ότι μίλησε με δύο επιζώντες, με τα ονόματα Αχμέντ και τον Μουσάαμπ για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους- οι οποίοι εξιστορούν τι συνέβη.

«Μας έδεσαν ένα σχοινί από την αριστερή πλευρά. Όλοι μετακινήθηκαν στη δεξιά πλευρά για να το φέρουν σε ισορροπία», λέει ο Μουσάαμπ. «Το ελληνικό πλοίο κινήθηκε γρήγορα κάνοντας το καράβι μας να αναποδογυρίσει. Συνέχισαν να το τραβάνε για κάποια απόσταση».

Οι δύο άνδρες περιέγραψαν πώς πέρασαν δύο ώρες στο νερό προτού τους μαζέψει το Λιμενικό με τον Μουσάαμπ να λέει ότι υπολόγισε την ώρα επειδή το ρολόι του δούλευε.

Όταν έφτασαν στην Καλαμάτα, οι δύο άνδρες ισχυρίζονται ότι το Λιμενικό είπε στους επιζώντες να «το βουλώσουν» όταν άρχισαν να συζητάνε για το ότι οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την καταστροφή.

«Μην κάνετε περισσότερες ερωτήσεις»

«Όταν ο κόσμος απάντησε λέγοντας ότι το Λιμενικό ήταν η αιτία, ο επικεφαλής αξιωματούχος της ανάκρισης, ζήτησε από τον μεταφραστή να πει στους ανακρινόμενους να σταματήσουν να μιλούν», είπε ο Αχμέντ.

Συμπληρώνει ότι τους έλεγαν «επιζήσατε. Σταματήστε να μιλάτε για το περιστατικό. Μην κάνετε περισσότερες ερωτήσεις για αυτό».

Οι δύο άνδρες λένε ότι φοβούνται να μιλήσουν ανοικτά και δημόσια επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και εκείνοι όπως οι Αιγύπτιοι.

«Αν υπήρχε κάποιο δίκαιο σύστημα, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην υπόθεση», λέει ο Αχμέντ.

Οι δύο τους, είπαν στο BBC ότι πλήρωσαν μαζί 4.500 λίρες για μία θέση στο καράβι. Ο μικρός αδελφός του Αχμέντ ήταν επίσης στο καράβι και ακόμα αγνοείται.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.