Ναυάγιο στην Πύλο: 15 ανώτερα στελέχη του Λιμενικού παραπέμπονται για κακούργημα

Ενώπιον της Δικαιοσύνης για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο θα βρεθούν 15 ανώτατα στελέχη του Λιμενικού, στον απόηχο του πορίσματος – φωτιά του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Ύστερα από δύο χρόνια επιμονής των δικηγόρων, του αντιρατσιστικού κινήματος, των επιζώντων, 15 λιμενικοί από την ηγεσία παραπέμπονται για κακούργημα σε ανάκριση, για πρόκληση ναυαγίου και παράλειψη παροχής βοήθειας σε 650 μετανάστες» ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου.

Η ανακοίνωση έγινε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

Όπως αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), τα κακουργήματα για τα οποία παραπέμπονται είναι «πράξεις και παραλείψεις τις οποίες είχε τεκμηριώσει και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρόκειται για πρόκληση του ναυαγίου με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 προσφύγων, καθώς και η συνδρομή στο έγκλημα αυτό».

Η ΚΕΕΡΦΑ υπογραμμίζει ότι οι επιζώντες έχουν από την πρώτη στιγμή καταγγείλει τη βίαιη ρυμούλκηση του Αδριάνα που το οδήγησε στον βυθό αλλά και τη μη διάσωση τους από το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα, παραπέμπονται για «πρόκληση ναυαγίου από το οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων»… « επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια πράξεις από τις οποίες μπορούν να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 82 εξ αυτών…»

Το πόρισμα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού 5.000 περίπου σελίδων (συμπεριλαμβανομένων έγγραφων απαντήσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, δημοσιογραφικών ερευνών, της λήψης επιπλέον δεκαεφτά ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων, μίας έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και μίας γνωμοδότησης που ζήτησε η Αρχή, και του φακέλου δικογραφίας που διαβιβάσθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας) και της λήψης στη συνέχεια προφορικών και έγγραφων εξηγήσεων από δέκα (10) στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στους οποίους είχε χορηγηθεί το σύνολο του συλλέγοντος υλικού, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε σε πόρισμα 148 σελίδων για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής αναλύονται λεπτομερώς τα γεγονότα, οι πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σχέση με τις προβλέψεις του νομικού πλαισίου για το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), σύμφωνα ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση (SAR), από την ειδοποίηση για υπερφορτωμένο αλιευτικό με -κατ’ εκτίμηση περίπου 750 μετανάστες από το αντίστοιχο Κέντρο Συντονισμού της Ιταλίας, στις 11:00 π.μ. της 13ης Ιουνίου 2023, γεγονός που επαληθεύτηκε από τον FRONTEX, μέχρι την βύθισή του 15 ώρες αργότερα, τη διάσωση 104 επιζώντων και την ανάσυρση 82 σορών.

Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει σε σαφείς ενδείξεις για οκτώ (8) ανώτερους αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προς την εκ μέρους τους γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων αλλοδαπών στο αλιευτικό Adriana, οι οποίοι κρίνονται ελεγκτέοι για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ.

Το πόρισμα της Αρχής αξιολογεί, επίσης, την καταγγελλόμενη ρυμούλκηση του αλιευτικού Adriana από το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που κλήθηκε να προστρέξει. Εν προκειμένω, κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν στην Αρχή, παρά τα σχετικά αιτήματά της, ιδίως τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου Λ.Σ. του σκάφους αυτού, τα οποία διαθέτει το Ναυτοδικείο Πειραιά, και όλες οι συνομιλίες του πλοιάρχου με το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι την ανατροπή του αλιευτικού, για τις οποίες το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημέρωσε, ότι δεν κατεγράφησαν ψηφιακά, παρά τις περί του αντιθέτου προβλεπόμενες διατάξεις. Ομοίως, δεν τέθηκε υπόψη της Αρχής το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για το οποίο υλικό η ενημέρωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ήταν, ότι ήταν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Η αξιολόγηση του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού κρίνεται καθοριστική για την θεμελίωση ευθυνών για πρόκληση ναυαγίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή