Να μην εγκληματίσει το Κ.Α.Σ. εναντίον της φυσικής ομορφιάς της Κέας!
Η υπόθεση της επέκτασης του One & Only Kea Island δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια πολεοδομικού χαρακτήρα, αλλά ένα καθαρό πολιτικό και θεσμικό τεστ για το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος στα μικρά νησιά.
Το… άπληστο resort ζητά αύξηση δυναμικότητας από 330 σε 565 κλίνες, σε ένα νησί που πριν την άφιξή του διέθετε συνολικά 584. Πρόκειται για αριθμούς που δεν επιδέχονται ερμηνείας: ένα και μόνο project απειλεί να διπλασιάσει σχεδόν την τουριστική πίεση της Κέας.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μιλά για «συστάδες κατοικιών» και «μείωση οπτικής μάζας», την ώρα που προβλέπει αυξήσεις ύψους έως 15 μέτρα, νέες πισίνες, λιμενικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο και επέκταση της αφαλάτωσης. Όλα αυτά σε ένα νησί με χρόνια προβλήματα υδροδότησης, θερινές διακοπές νερού και φαινόμενα υφαλμύρωσης. Η ωραιοποίηση της υπερδόμησης δεν την καθιστά βιώσιμη.
Η ευθύνη περνά πλέον στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αν το ΚΑΣ εγκρίνει αυτή την επέκταση, δεν θα κάνει απλώς μια γνωμοδότηση ρουτίνας. Θα εγκληματήσει θεσμικά απέναντι στο περιβάλλον, στο τοπίο και στη φέρουσα ικανότητα της Κέας, νομιμοποιώντας ένα μοντέλο τουρισμού που εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και μετατρέπει τα νησιά σε ιδιωτικά θέρετρα. Και αυτή η ευθύνη θα είναι ιστορική, όχι τεχνική.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης