Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μοβ μέδουσες: Ωκεανολόγος εξηγεί τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης σε περίπτωση τσιμπήματος

Μοιραστείτε το

Σε έξαρση είναι και φέτος ο πληθυσμός των μοβ μεδουσών, των οποίων το τσίμπημα είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, με τους λουόμενους να πρέπει να είναι προσεκτικοί στις βουτιές τους στις ελληνικές θάλασσες. Οι περισσότερες μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στον Σαρωνικό Κόλπο, επομένως οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και κυρίως όσοι έχουν παιδιά.

 

Αυτή τη στιγμή, οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου. Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μοβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», είπε ο κ. Χρήστου. Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια:

  1. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό
  2. Βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό (ποσότητα ένα προς ένα) για 2 με 3 λεπτά
  3. Βγάζουμε τα υπολείμματα με μια πλαστική κάρτα
  4. Βάζουμε πάγο 5 με 15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος.

Στο σημείο του τσιμπήματος απαγορεύεται να βάλουμε:

  • Ξύδι
  • Αμμωνία
  • Αλκοόλ
  • Νερό

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.