Μηχανογραφικό 2025: Πώς να συμπληρώσεις έξυπνα τις πιο πολλά υποσχόμενες σχολές

Έξυπνες επιλογές τμημάτων στο μηχανογραφικό, με το βλέμμα στραμμένο στην τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς η ώρα της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου πλησιάζει, οι υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων, οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας, πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε πληροφορία που θα τους βοηθήσει όχι μόνο στις σωστές, αλλά και στις έξυπνες επιλογές. Γιατί, ζητούμενο δεν είναι μόνο να περάσουν σε μια σχολή, αλλά αυτή τους η επιλογή να καλύπτει τις δεξιότητες τους, αλλά και να έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει το Γραφείο Συμβουλευτικής στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, «η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση, η ψηφιακή οικονομία, η ρομποτική και η βιοηθική δεν είναι απλά αντικείμενα -είναι νέες πραγματικότητες που φέρνουν επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν αλλά σε 10 χρόνια θα έχουν κυρίαρχη θέση στον επαγγελματικό στίβο. Το στοίχημα δεν είναι η είσοδος σε μια σχολή, αλλά η συνεχής εξέλιξη, η προσαρμοστικότητα, η δημιουργικότητα και η επιμονή».

Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης μετασχηματίζει επαγγέλματα, δεξιότητες και απαιτήσεις. Και το «κλειδί» της επιτυχίας για τους υποψηφίους που θέλουν να κάνουν έξυπνες στοχευμένες επιλογές τμημάτων και σχολών στο μηχανογραφικό είναι προγράμματα σπουδών που δίνουν έμφαση σε «υβριδικά» επαγγέλματα του μέλλοντος.

Οι δεξιότητες προσαρμοστικότητας και δια βίου μάθησης συνδυαστικά με σπουδές σε κλάδους με έμφαση την Ιατρική, την Πληροφορική, τη Νομική, τη Μηχανική και τη Βιολογία αποτελούν επιλογές με δυναμική και προοπτικές. Όπως αναφέρουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις, μέχρι το 2035 θα δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, την υγεία , στην εκπαίδευση και στην πράσινη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, επαγγέλματα όπως οι ταμίες, λογιστές, οδηγοί κ.α. θα μειωθούν, λόγω αυτοματισμών και ρομποτικής.

Όπως επισημαίνει η χημικός Καλλιρόη Σομπόνη, δεν αρκεί μόνο ένα πτυχίο, αλλά ένας συνδυασμός γνώσεων με τους νέους να καλούνται να εξελίσσονται διαρκώς με στόχο την επαγγελματική ανέλιξη. Όσοι κατανοήσουν έγκαιρα αυτή τη δυναμική, θα είναι εκείνοι που όχι μόνο θα προσαρμοστούν – αλλά και θα ηγηθούν.

Σύμφωνα με την κυρία Σομπόνη, «το ζητούμενο δεν είναι να μαντέψουμε το μέλλον, αλλά να εξοπλίσουμε τους μαθητές με γνώση, κριτική σκέψη και ικανότητα προσαρμογής. Αν κάτι μας διδάσκει η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι πως το μέλλον δεν περιμένει! Έρχεται γρηγορότερα απ’ όσο νομίζουμε.

»Οι μαθητές μας ίσως κληθούν να εργαστούν σε επαγγέλματα που σήμερα δεν υπάρχουν ούτε καν ως όνομα. Κι αυτό δεν είναι απειλή, είναι μια υπόσχεση εξέλιξης. Γι’ αυτό, η καλύτερη προετοιμασία δεν είναι η αγκίστρωση στα σημερινά δεδομένα, αλλά η ενίσχυση δεξιοτήτων όπως η προσαρμοστικότητα, η δημιουργική σκέψη και η διαρκής μάθηση».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή