Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες σε Πλατανιά, Μηλίνα, Χόρτο
Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο Νότιο Πήλιο, με υπερχειλίσεις χειμάρρων, πλημμυρισμένους δρόμους και διακοπές ηλεκτροδότησης. Η βροχή έχει πλέον περιοριστεί σε ένταση, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα σε Πλατανιά, Μηλίνα και Χόρτο, όπου επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Στον Πλατανιά, τρεις χείμαρροι υπερχείλισαν, πλημμυρίζοντας τους δρόμους που οδηγούν στο λιμανάκι. Σε βίντεο από την περιοχή καταγράφονται ορμητικά νερά να παρασύρουν κάδους, κορμούς και κλαδιά. Οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώνονται στον κεντρικό δρόμο εισόδου στον οικισμό, με παρεμβάσεις για να βρουν διέξοδο τα νερά και να αποκατασταθεί η πρόσβαση.
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ώρες: «Μέχρι το βράδυ το νερό θα πέσει και ο δρόμος θα είναι προσβάσιμος. Το πρόβλημα είναι ότι χάθησαμε δυο γεωτρήσεις και υπάρχει ανησυχία για το πόσιμο νερό“
Στη Μηλίνα, μεγάλες ποσότητες νερού κατέκλυσαν τους δρόμους, ενώ η θάλασσα βγήκε στο οδόστρωμα. Τα ρέματα κατέβασαν πέτρες και κούτσουρα, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η διέλευση προς το Τρίκερι σε πλημμυρισμένο σημείο του κεντρικού δρόμου. Παράλληλα, μαρτυρία από την περιοχή ανέφερε άνοδο της στάθμης στο ρέμα της Μηλίνας και επέκταση των νερών που λίμναζαν, καθώς δεν υπήρχε επαρκής διέξοδος προς τα κατάντη.
Στο Χόρτο, ο κεντρικός δρόμος μετατράπηκε σε ποτάμι, ενώ μεγάλη ήταν η ροή του νερού στο ύψος της γέφυρας. Οι ισχυροί άνεμοι και ο έντονος κυματισμός επιβάρυναν τις συνθήκες στα παραθαλάσσια σημεία.
Πλημμυρικά προβλήματα προκαλεί η έντονη βροχόπτωση στο Χόρτο του Νοτίου Πηλίου, όπου νερά έχουν καλύψει τον κεντρικό δρόμο και έχουν εισχωρήσει σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιεί απαντλήσεις σε ακίνητα που βρίσκονται κοντά στον δρόμο και στο ρέμα, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει και κτήματα.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν μεγάλο μέρος της Μαγνησίας προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους. Στο Νότιο Πήλιο, οι μνήμες από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel εντείνουν την αγωνία για τη συνέχεια των φαινομένων, με τους κατοίκους να ελπίζουν σε σύντομη υποχώρηση της βροχής.
Προβλήματα καταγράφονται και στην ηλεκτροδότηση. Στη Συκή, λεύκα έπεσε πάνω σε στύλο του δικτύου, προκαλώντας διακοπή ρεύματος σε όλο το χωριό. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένει και η Άφησσος, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί εάν η διακοπή συνδέεται με την ίδια βλάβη.
Μέχρι την τελευταία ενημέρωση δεν αναφερόταν κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή, ενώ οι παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των νερών και την αποκατάσταση της πρόσβασης συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλη Μιτζικό, κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει αυτόν τον όγκο νερού που είναι αντίστοιχος με αυτόν της κακοκαιρίας Daniel το 2023. Ο κ. Μιτζικός που επίσης αποκλείστηκε στον Πλατανιά κατά την διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης, δήλωσε πως, οι κάτοικοι που είναι αποκλεισμένοι, γίνεται προσπάθεια να βοηθηθούν με κάθε τρόπο. Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται υπομονή, έως ότου υποχωρήσουν τα νερά. Για τον ίδιο, το πιο σημαντικό πρόβλημα που προκλήθηκε απο την κακοκαιρία, όπως αναφέρει, είναι ότι έχουν υποστεί καταστροφή οι δύο γεωτρήσεις που υδροδοτούν την περιοχή.
Νερά από ρέμα που υπερχείλισε καταλήγουν στον χώρο στάθμευσης της Μακρινίτσας, προκαλώντας πρόβλημα στον οικισμό από την κακοκαιρία.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την αρμόδια αντιδημαρχία του Δήμου Βόλου, πρόκειται μέχρι στιγμής για το μόνο καταγεγραμμένο πρόβλημα εντός των ορίων του δήμου.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης