Μαρ. Θεμιστοκλέους: Στην καρδιά του ΕΣΥ η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων – Μειώνονται οι αναμονές στα νοσοκομεία

Για τις κρίσιμες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ενίσχυση της δημόσιας υγείας μίλησε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, καλεσμένος στο ΕΡΤNews και τους Μαριλένα Γεραντώνη και Μάκη Προβατά.

Με επίκεντρο την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους, τη μείωση των αναμονών στα νοσοκομεία και την αποσυμφόρηση των χειρουργικών λιστών, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε όλες τις αλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ.

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Θέμα αξιοπρέπειας και εξυπηρέτησης»

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων μέσω του ΕΟΠΥΥ ως «μια από τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών», τονίζοντας ότι «βρίσκεται στην καρδιά της εξυπηρέτησης των πολιτών και του ΕΣΥ».

«Το να στήνεσαι στις ουρές του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ ήταν και θέμα αξιοπρέπειας και πολύ μεγάλης ταλαιπωρίας. Τώρα, για περίπου 120.000 πολίτες που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, αυτό αλλάζει», σημείωσε.

Η υπηρεσία αφορά σχεδόν όλα τα φάρμακα, με εξαίρεση εκείνα που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα, όπως τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσα από τον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ ή τηλεφωνικά καλώντας το 18 181. «Η διαδικασία γίνεται με ταυτοποίηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια», διευκρίνισε.

«Βραχιολάκι» για τον έλεγχο των εφημεριών – Στόχος η μείωση καθυστερήσεων

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο ψηφιακό σύστημα με «βραχιολάκι» που εφαρμόζεται σταδιακά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία σημειώνοντας πως «δίνει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τις καθυστερήσεις – αν κολλάνε οι ασθενείς σε αξονικούς ή λείπει τραυματιοφορέας, μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε», εξήγησε.

Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ και επεκτείνεται με στόχο να καλύψει 100 νοσοκομεία.

Δωρεάν απογευματινά και ιδιωτικά χειρουργεία: «Στο μισό η λίστα αναμονής άνω των 4 μηνών»

Για τα τακτικά χειρουργεία ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «το πρόγραμμα απογευματινών χειρουργείων που ξεκίνησε τον Νοέμβριο έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις αναμονές», ενώ πρόσθεσε πως «πλέον έχουν προστεθεί και δωρεάν ιδιωτικά χειρουργεία, μέσω voucher, για όσους είναι σε λίστα αναμονής. Τα χειρουργεία αυτά γίνονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη», ξεκαθάρισε.

Ο μεγαλύτερος όγκος περιστατικών εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται μέσω της ενίσχυσης των πρωινών τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή