«Γινόμαστε έτι περαιτέρω δίκαιοι και έτι περαιτέρω αυστηροί» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, ερωτηθείς από τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας», τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό.
«Το πρώτο αυτό νομοσχέδιο στην μεταρρυθμιστική διάθεση του Υπουργείου έχει να κάνει κυρίως με τους παρανόμως ευρισκόμενους στη χώρα και την επιστροφή αυτών. Γνωρίζετε ότι οι επιστροφές των παρανόμως διαμενόντων σε όλη την Ευρώπη είναι ένα κυρίαρχο θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας. (…).
Έχει ξεκινήσει ένας διευρυμένος διάλογος πάνω σε ένα κείμενο το οποίο βγήκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίπου ένα μήνα πριν, το οποίο κείμενο είναι ο νέος κανονισμός για τις επιστροφές. Εμείς εμπροσθοβαρώς εντάσσουμε πολλές από αυτές τις προτάσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν αυτές ουσιαστικά γίνουν Ευρωπαϊκός Κανονισμός. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί, πάντα είμαστε δυστυχώς ή ευτυχώς στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ως χώρα υποδοχής και αναγνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση της μετανάστευσης πλέον είναι το κομμάτι των επιστροφών. Πώς δηλαδή θα καταφέρουμε ο παράνομα ευρισκόμενος στη χώρα αλλοδαπός, υπήκοος τρίτης χώρας, να αποχωρήσει από τη χώρα μας. Υπάρχουν οι επιβαλλόμενες επιστροφές και οι οικειοθελείς επιστροφές. Αυτό που προσπαθούμε με το καινούργιο νομικό πλαίσιο είναι να επιτύχουμε το να έχουν αυτές μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Αυστηροποιούνται οι ποινές όταν κάποιος βρίσκεται στη χώρα μας παράνομα.
Είναι ένα είδος αποτροπής το οποίο χρειάζεται γιατί, το μήνυμα στη μετανάστευση είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα, γιατί πρόκειται για αγορά. Υπάρχει μια αγορά η οποία προωθεί μηνύματα. Όταν τα μηνύματα αυτά είναι ότι ό,τι και να γίνει τελικά θα καταφέρεις να παραμείνεις στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα ως παράνομος και τελικά θα νομιμοποιηθείς, γιατί μια άλλη τομή του προς εισαγωγή νομοσχεδίου είναι ότι καταργείται η δυνατότητα οριζόντια και αμετακλήτως να νομιμοποιηθείς όποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο «ποινικοποιείται» και η παράνομη παραμονή, όχι μόνο η παράνομη είσοδος και αυστηροποιούνται και οι ποινές επί της παράνομης εισόδου. «Γιατί γίνεται αυτό; Γνωρίζετε ότι υπάρχει και η διαδικασία του ασύλου, μπορεί κάποιος λοιπόν να σκεφτεί ότι θα έρθω, θα κάνω ένα αίτημα ασύλου, θα μου αρνηθούν το αίτημα ασύλου γιατί δεν το δικαιούμαι και εν συνεχεία θα παραμείνω στη χώρα παρανόμως. Αυτό είναι το μήνυμα πια ότι θα πρέπει να το σκεφτείς διπλά εάν δεν έχεις τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα, γιατί αν έρθεις εδώ κάνεις το αίτημα ασύλου σου και αυτό απορριφθεί, τότε οι ποινές που σε περιμένουν είναι αρκετά αυστηρές γιατί έκανες καπήλευση του δικαιώματός σου να διεκδικήσεις το άσυλο. Μετά, αναβιώνει, να το πούμε έτσι, το καθεστώς του παράνομου μετανάστη, ο οποίος έχει διαπράξει μια παράνομη είσοδο στη χώρα και εν συνεχεία συνεχίζει, καίτοι έχει ειδοποιηθεί να αποχωρήσει, να παραμένει παρανόμως στη χώρα» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την τεράστια ανάγκη για εργατικά χέρια στη χώρα μας στους κλάδους της γεωργίας, των κατασκευών, της μεταποίησης και το πώς και αν προχωρούν διακρατικές συμφωνίες, όπως εκείνη που λέγεται ότι συνήφθη με την Ινδία για 50.000 εργάτες, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε τα εξής:
«Προφανέστατα σε μία χώρα και μία περιοχή που αναπτύσσεται και αναπτύσσεται ραγδαία, χρειάζεται εργατικό δυναμικό το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες της παροχής εργατικού δυναμικού της κάθε χώρας ξεχωριστά. Επομένως, στον τουρισμό, στα αγροτικά, εκεί δεν βρίσκουμε χέρια.
Πάμε στο δεύτερο. Όχι, δεν έχουμε (σ.σ. συμφωνία με την Ινδία). Είναι μια διαδικασία που είναι ζωντανή. Στην Ινδία έχουμε αυτή τη στιγμή μια μεγάλη αίτηση από εκεί να έρθει κόσμος. Είναι και τεράστιο κράτος, όπως αντιλαμβάνεστε. Υπάρχουν αιτήματα από εδώ εργοδότες, να φέρουν ανθρώπους προς την Ελλάδα». Ερωτηθείς εάν υπάρχει προσδιορισμένος αριθμός για τις ελλείψεις εργατών στη χώρα μας, σημείωσε πως υπάρχουν πολλά νούμερα που έχουν ακουστεί και πως υπάρχει μια μελέτη, για παράδειγμα, του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων «που λέει το εξής και το λέει πάρα πολύ σωστά, ότι για να συνεχιστεί η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα με τους ίδιους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ο μόνος δρόμος είναι να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις στην πενταετία. Γιατί το ακούω το 200.000, αλλά κάποιος το βάζει μέσα στον χρόνο. Όχι. Είναι 200.000 νέες θέσεις στην πενταετία. Αυτή είναι μια επιστημονική προσέγγιση και όλο αυτό για να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 2%. Αυτά είναι τα στοιχεία της επιστήμης. Τώρα, η αγορά προφανώς μαξιμαλίζει κάποιες φορές τις ανάγκες που έχει και μάλλον στην αγωνία της να φέρει πολύ κόσμο, πολύ γρήγορα, εμείς οφείλουμε πάντα να είμαστε το φίλτρο μεταξύ της ανάγκης ώστε να μην γίνει μια υπερκάλυψη της ανάγκης και έχουμε φαινόμενα ανθρώπων να κυκλοφορούν χωρίς εργασία γιατί αν κάποιος κυκλοφορεί χωρίς εργασία, ξέρετε ότι αυτό οδηγεί συνήθως στην παρανομία. Άρα η λογική πρέπει να υπηρετηθεί.
Δεν υπάρχει συμφωνία για 50.000 θέσεις από την Ινδία. Το διάβασα κι εγώ το δημοσίευμα. Υπάρχει μία επαφή κυρίως με την Αίγυπτο σε πρώτο βαθμό και μετά με την Ινδία, προκειμένου να βρούμε νέες αγορές που θα αντικαταστήσουν άλλες αγορές που υπάρχουν ήδη στη χώρα, όπως είναι αυτή του Πακιστάν ή του Μπαγκλαντές. Να πούμε ότι εκεί είναι άλλη κατηγορία, άλλη διαδικασία και εκεί θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η νόμιμη μετανάστευση, πάντα υπό αυστηρό έλεγχο, να λάβει μία άλλη διάσταση, ίσως λίγο πιο γρήγορη, για να έχουμε τα αντανακλαστικά να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όταν αυτές προκύψουν».ακας | Έξοδος 15 Αττικής Οδού