Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2026

Live – Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 86 χρόνων από το ιστορικό «Όχι» του 1940.

Δείτε LIVE τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η παρέλαση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11:00 στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρουσιάζουν σύγχρονα οπλικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροχήματα και νέες τεχνολογίες αεράμυνας. Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν τα συστήματα που συνδέονται με την πολυεπίπεδη «Ασπίδα του Αχιλλέα», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι διελεύσεις των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον Θερμαϊκό.

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» στην παρέλαση

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στη στρατιωτική παρέλαση στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής αεράμυνας της χώρας, η οποία σχεδιάζεται ώστε να παρέχει προστασία απέναντι σε διαφορετικές απειλές, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι πυραυλικά συστήματα.

Μεταξύ των συστημάτων που αναμένεται να παρουσιαστούν περιλαμβάνονται το Drone Dome, το αντιαεροπορικό SPYDER και οχήματα υποστήριξης πυραυλικών συστημάτων.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής μη επανδρωμένα μέσα, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης drones, όπως ο «Κένταυρος» και ο «Υπερίων» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Στη φετινή παρέλαση αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα «Αρχύτας», Patroller, V-BAT και Orbiter 3, αναδεικνύοντας τον αυξανόμενο ρόλο των νέων τεχνολογιών στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Rafale, F-16 Viper και στρατιωτικά ελικόπτερα

Ιδιαίτερο μέρος της παρέλασης αποτελεί το αεροπορικό σκέλος, με τη συμμετοχή μαχητικών Rafale και F-16 Viper, καθώς και ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται διελεύσεις επιθετικών ελικοπτέρων Apache, μεταφορικών Chinook και άλλων στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ προβλέπεται και η παρουσία του αεροσκάφους F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς».

Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, σχεδιάζεται να πετάξουν και ιστορικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το ανακατασκευασμένο Spitfire.

Στο επίγειο σκέλος θα συμμετάσχουν άρματα μάχης Leopard, αυτοκινούμενα πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων, με εξοπλισμό που αντανακλά τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με τιμητικούς κανονιοβολισμούς, ενώ στο επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Την παρέλαση παρακολουθούν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης πολιτικά τμήματα, οργανώσεις και σύλλογοι που τιμούν την ιστορική επέτειο και όσους αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μαθητικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου γιορτάζεται με μαθητικές παρελάσεις στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Στην πρωτεύουσα, η μαθητική παρέλαση πραγματοποιείται μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με τη συμμετοχή μαθητών, προσκόπων, οδηγών και εκπροσώπων φορέων.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή