Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Le Monde για Ελλάδα: «Τα νησιά έχουν τουρίστες αλλά όχι γιατρούς»

Δημοσίευμα από την γαλλική εφημερίδα με αφορμή τα τραγικά περιστατικά με ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ασθενοφόρο

Μοιραστείτε το

Τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναδεικνύει η γαλλική Le Monde σε δημοσίευμά της με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά έχουν τουρίστες, αλλά όχι γιατρούς».

Η Le Monde σημειώνει ότι η άφιξη σχεδόν 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στο αεροδρόμιο της Αθήνας μόνο τον Ιούνιο αποτελεί ένα μεγάλο όφελος για τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού σημαδεύτηκαν από μια σειρά  ατυχημάτων και τραγωδιών που μαρτυρούν την κραυγαλέα έλλειψη γιατρών και ασθενοφόρων σε πολλά νησιά, που σε ορισμένες περιπτώσεις βλέπουν τον πληθυσμό τους να δεκαπλασιάζεται κατά την θερινή περίοδο».

Η γαλλική εφημερίδα κάνει στη συνέχεια αναφορά στα τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν με ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο ή ακόμα και σε καρότσες πηγαίνοντας προς κάποιο ιατρικό κέντρο.

«Μόνο τον Ιούνιο, τρεις ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης ιατρικής μεταφοράς. Στις 6 Ιουνίου, στο νησί της Κω στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μια 63χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε με βαν από ντόπιους επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, άφησε την τελευταία της πνοή πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού κινητοποιήθηκε την ίδια ώρα για άλλο περιστατικό. Λίγες μέρες αργότερα, υπό τις ίδιες συνθήκες, έχασε τη ζωή του ένας 76χρονος στο νησί της Εύβοιας, που βρίσκεται δύο ώρες από την Αθήνα. Στη συνέχεια, στο νησί της Λέσβου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μια 78χρονη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα. Το ΕΚΑΒ χρειάστηκε περισσότερες από δύο ώρες για να φτάσει και διαπίστωσαν ότι η καρδιά της δεν χτυπούσε πιά» γράφει η Le Monde.

Ακόμα σχολιάζει ότι για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει πυροσβέστες και στρατιωτικές ενισχύσεις σε 61 περιοχές, νησιά και τουριστικές περιοχές, σημειώνοντας ότι «ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε επίσης να προσλάβει 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων

Ωστόσο η γαλλική εφημερίδα αντιπαραθέτει αναφορικά με τις υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη τα όσα λέει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ότι δηλαδή οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του ΑΕΠ και πως οι προσλήψεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αντιστοιχούν μόνο στην αντικατάσταση των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών και δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

«Στην Αττική λειτουργούν τα μισά από τα ασθενοφόρα που χρειάζονται συνήθως, 45 τη μέρα και 25 τη νύχτα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, μόνο ένα ασθενοφόρο είναι σε ετοιμότητα. Το 2016 είχαμε ήδη καταγγείλει ότι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων» σημειώνει το σωματείο που σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου έχει καλέσει σε κινητοποίηση για τις τραγικές τις ελλείψεις.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.