«Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος» τονίζουν οι αγρότες
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (5/10) πλημμυροπαθείς αγρότες στην Λάρισα, οι οποίοι έβγαλαν τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Όπως τονίζουν οι αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες «δίνουμε αγώνα επιβίωσης να παραμείνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας, τις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδεικνύονται οι ευθύνες του κράτους που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή».
Και προσθέτουν μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν ένα μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή χωριών, χωραφιών, εξοπλισμού, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής».
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι η αρχή των κινητοποιήσεων των αγροτών που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία. Πέρασαν 20 μέρες και μέχρι τώρα έχουμε μόνο υποσχέσεις και τίποτα άλλο, ούτε καν προκαταβολές. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή μας 250.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τα νερά και η φετινή και η επόμενη χρονιά είναι χαμένες».
Αναλυτικά στο κάλεσμα για την κινητοποίηση που υπογράφουν η Επιτροπή Αγώνα πλημμυροπαθών αγροτών και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) αναφέρονται τα εξής:

«Οι πλημμύρες που έχουν πλήξει τα χωριά και τα χωράφια μας, δυο φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων, οδήγησαν σε ασύλληπτη καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ζωή μας, όχι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης να παραμείνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας, τις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδεικνύονται οι ευθύνες του κράτους που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή.
Η πρωτοφανής συμμετοχή των αγροτών και γενικότερα των πληγέντων στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή αλλά και της αποφασιστικότητας για διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.