Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Λαμία: Σώθηκε από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία οικογενειάρχη ΑμεΑ

Μοιραστείτε το

Στα χέρια εταιρείας διαχείρισης δανείων, βρισκόταν μία ακόμη πρώτη κατοικία οικογένειας από τη Λαμία που εκδήλωσε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου που είχε πάρει από ελληνική τράπεζα. Τον περασμένο Μάρτιο, της κοινοποιήθηκε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης από δικαστικό επιμελητή για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα διενεργούσε τον πλειστηριασμό την 1η Νοεμβρίου 2023 για άλλη εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο που έχει αποκτήσει τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της ελληνικής τράπεζας.

Τα μέλη της οικογένειας που τυγχάνουν και άτομα με ειδικές ανάγκες, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Χρήστου Τσάβαλλου άσκησαν το ένδικο μέσο της ανακοπής του πλειστηριασμού (και της κατασχετήριας έκθεσης) και σύμφωνα με την Απόφαση 263/2023 που δημοσιεύθηκε την 31η Ιουλίου 2023, το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας με Δικαστή τον Πρωτοδίκη Γεώργιο Γάτσιο, την έκανε δεκτή.

Το σκεπτικό της Απόφασης μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο νομικό εργαλείο στα χέρια χιλιάδων δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ώστε να γλυτώσουν το σπίτι τους προχωρώντας σε διακανονισμό των απαιτήσεων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας ΑμεΑ Χρήστος Τσάβαλλοςείπε στο LamiaReport και για το πώς μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να βοηθήσει κι άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Όπως είναι γνωστό αυτή τη στιγμή οι servicers, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, είναι εκείνες που εκκινούν όλες τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Πρόκειται για ένα δυσχερές νομικό ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς υφίσταται διχογνωμία στη ελληνική νομολογία κατά πόσο οι servicers έχουν εξουσία και ιδιότητα να προβούν σε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού ακινήτου και σε καταφατική απάντηση, με ποιες προϋποθέσεις.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας, κατόπιν ανακοπής των εντολέων μου που τυγχάνουν και ΑΜΕΑ, εξέδωσε στις 31/7/2023 μία ακόμη σημαντική απόφαση κρίνοντας ότι οι servicers δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις του νόμου για την διενέργεια του πλειστηριασμού. Ως εκ τούτου το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς μας και ειδικότερα την ένσταση κατ άρθρο 954 παρ.2 ΚΠολΔ, ακυρώνοντας τον πλειστηριασμό.

Πρόκειται για μία απόφαση σταθμό του Πρωτοδικείου Λαμίας, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα ‘’νομικό εργαλείο’’ στα χέρια χιλιάδων δανειοληπτών που βρίσκονται ‘’μια ανάσα’’ από το να απολέσουν την κύρια και μοναδική κατοικία τους».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.