Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που πιέζουν ασφυκτικά την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον υπουργό Θάνο Πλεύρη.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
«Η χώρα μας δέχεται μια υβριδική εισβολή από τη Βόρεια Αφρική προς την Κρήτη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Η τροπολογία αυτή δεν είναι κάτι νέο – έχει προηγούμενο, το 2020 στον Έβρο, όταν και είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤNews και απαντώντας στην κριτική κομμάτων και θεσμικών παραγόντων όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στην Κρήτη για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βολουδάκη, στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος:
- η χωροθέτηση της νέας δομής φιλοξενίας που έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό,
- η ενδεχόμενη δημιουργία δεύτερης δομής σε περίπτωση ανάγκης,
- οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,
- οι τρόποι αποσυμφόρησης της Κρήτης,
- και η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
«Θα γίνει αναλυτική συζήτηση για τους χώρους που έχουν προταθεί ως κατάλληλοι», τόνισε η κ. Βολουδάκη, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. «Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας», επεσήμανε ο υπουργός.
Επί τάπητος η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης
Στο τραπέζι θα βρεθεί και η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στην Κρήτη, στη βάση όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή. Υπολογίζεται πως από την αρχή του έτους σχεδόν 9.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Κρήτη, οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. «Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας» ανέφερε.
Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για το μεταναστευτικό: «Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες» , είπε ο Πλεύρης
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης που προβλέπει τρίμηνη αναστολή στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου για αλλοδαπούς που εισέρχονται παράνομα στη χώρα με πλωτά μέσα από τη βόρεια Αφρική. Η τροπολογία έχει πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της.
Υπεραμυνόμενος της τροπολογίας ο κ. Πλεύρης σημείωσε χθες από τη Βουλή: «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: καθίστε εκεί που είστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, δεν τυγχάνετε διεθνούς προστασίας, δεν θα εκβιάσετε την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να προστατευτεί».
Η τροπολογία θα παγώνει για ένα τρίμηνο την εξέταση χορήγησης ασύλου σε άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με πλωτό μέσο από τη Βόρεια Αφρική.
Εν μέσω έντασης, συζητήθηκε στη Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να χαρακτηρίζει την τροπολογία Πλεύρη «αντισυνταγματική, ρατσιστική, ανατριχιαστική και απολίτιστη». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό καθεστώς», επιτιθέμενη προσωπικώς στον Θάνο Πλεύρη, κατηγορώντας τον πως «θέλει αίμα και νεκρούς στα σύνορα». Αργά χθες το βράδυ ήρθε σε κόντρα με τη Χριστίνα Αλεξοπούλου από τη ΝΔ όταν, με αφορμή τη συζητούμενη τροπολογία, σχολίασε πως «έτσι ξεκίνησε και ο Χίτλερ». Η βουλευτής της ΝΔ κάλεσε το προεδρείο να πάρει θέση, καθώς «δεν πάει άλλο! Δεν γίνεται να μας λέει χιτλερικούς!».
Πλεύρης: Η ρύθμιση είναι απολύτως σταθμισμένη
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας στην τροπολογία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία, κατηγορώντας το πως, ενώ στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλώνει «παρών» στην τροπολογία. «Είναι καταπληκτικό αυτό που κάνει. Εάν θεωρείς ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό, τότε το καταψηφίζεις, δεν δηλώνεις “παρών”», ανέφερε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέμεινε στη συνταγματικότητα της ρύθμισης, η οποία στηρίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020, όπως εξήγησε. Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστήριξε ότι δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως απολύτως σταθμισμένη, ενημερώνοντας πως και η Κομισιόν είναι ενήμερη και την αποδέχεται.
«Όποιος μπαίνει, να πηγαίνει σε απλή καταγραφή, να κάνει αίτηση ασύλου και μετά να είναι ελεύθερος στην ελληνική επικράτεια. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη και στην Ομόνοια; Αυτό λέτε στην ελληνική κοινωνία. Να το πείτε στις τοπικές κοινωνίες, ότι θέλετε ο κόσμος αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερα» είπε, για να προσθέσει λίγο αργότερα: «Από τους 507 του Λαυρίου, οι 495 είναι άνδρες και 16 γυναίκες, τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες, είναι στις ηλικίες 18-30 που βάσει του προφίλ τους προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο, δεν δικαιούνται καμίας προστασίας».
Παράλληλα, επιτέθηκε και στο ΚΚΕ ότι επικαλείται τη Συνθήκη της Γενεύης, η οποία «έγινε το ’51 για να προστατευτούν όσοι την κοπανούσαν από τη Σοβιετική Ένωση». «Και έχουμε σύνορα, και επικράτεια, και θα την προστατεύσουμε» ανέφερε, με τους βουλευτές της ΝΔ να τον χειροκροτούν.
Σχετικώς με το άρθρο 15, για το οποίο δημοσίευσε σχετικό άρθρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν το ενεργοποιεί παρότι συντρέχουν οι συνθήκες, παρά επιλέγει προδήλως ένα πιο ήπιο μέτρο. «Διότι άμα ήταν να ενεργοποιήσουμε πηγαίναμε και σε άλλες διαδικασίες. Δεν χρειάζεται. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, αλλά ότι συντρέχουν οι συνθήκες, συντρέχουν» εξήγησε.
Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, σημειώνοντας πως αν και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα, ετοιμάζονται να ψηφίσουν «παρών».
«Το 2024 από τα παράλια της βόρειας Αφρικής ήρθαν στη χώρα μας περίπου 4 χιλιάδες μετανάστες. Τους πρώτους επτά μήνες του 2025 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πάνω από χίλια άτομα την ημέρα», ανέφερε σε άλλο σημείο για να επισημάνει τα χαρακτηριστικά «εισβολής» που έχει πάρει το φαινόμενο, ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ είπε: «Η Αριστερά στο σύνολό της μας λέει ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να πάρει άσυλο. Περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατ. κόσμος. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;».
Ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου να επανεξετάσει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες, είπε: «Μην ανησυχείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα κάνουμε Μόρια. Τέτοιες συνθήκες ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 μας αφήσατε 229 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμότητες είναι μόλις 29 χιλιάδες».
Ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά με σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης ασύλου και απέλασης όσων δεν το δικαιούνται, είπε: «Αυτό που προτείνετε στην ουσία τους παρέχει τη δυνατότητα να διακινούνται ελεύθεροι στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιγράφει απλή καταγραφή, αίτηση ασύλου και ελεύθερη διακίνηση εντός της Ελλάδας. Εμείς τι λέμε: κάνουμε αναστολή της κατάθεσης αίτησης ασύλου και ενεργοποίηση της άμεσης επιστροφής. Όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία οι επιστροφές. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε σήμα προς όσους περιμένουν στη Λιβύη “ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε στις δομές μας, να κάνετε αίτηση ασύλου και μετά να κάνετε βόλτες στην Ελλάδα”».
Τέλος, ο κ. Πλεύρης σχολίασε την επιλογή του ΚΚΕ να μιλήσει για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης. «Μου έκανε εντύπωση. Μας είπε το ΚΚΕ για παραβίαση Σύμβασης Γενεύης. Η Σύμβαση της Γενεύης έγινε για να προστατεύει τον κόσμο που έφευγε από τη Σοβιετική Ένωση, ήθελαν να την κοπανήσουν. Μου προκαλεί εντύπωση που το επικαλείται το ΚΚΕ».
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας -Το ΠΑΣΟΚ τη στήριξε
Την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η Πλεύση Ελευθερίας στήριξε το ΠΑΣΟΚ.
«Θα στηρίξουμε, προφανώς, την αντισυνταγματικότητα. Η κυβέρνηση παραδέχεται πως επικαλείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, χωρίς να το χρησιμοποιεί», σημείωσε ο Παύλος Χρηστίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, υποστηρίζοντας πως η τροπολογία είναι «μια τρύπα στο νερό», καθώς θα οδηγήσει σε εγκλωβισμό.
Για παράνομες πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα έκανε λόγο ο Γιώργος Ψυχογιός του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Θάνο Πλεύρη για «θεσμικό ρατσισμό».
«Η άγρια, απάνθρωπη και ρατσιστική τροπολογία παραβιάζει τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης», κατήγγειλε η Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ.
«Πρόκειται για μισό βήμα, αλλά θα το κάνουμε. Θα την ψηφίσουμε την τροπολογία», ανέφερε ο Κώστας Χήτας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.
Για «ακροδεξιά» επιλογή, κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο, έκανε λόγο η Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς.
Κ. Μητσοτάκης στη «Bild»: Χρειαζόμαστε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό – Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση
Σε δήλωσή του στο μεταξύ στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην εκρηκτική άνοδο των μεταναστευτικών ροών από τη βόρεια Αφρική, υπογραμμίζοντας πως η ανάληψη άμεσης δράσης δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων δια θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής». Όπως επισημαίνει, «η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση».
«Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης. Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση» υπογραμμίζει.
Δηλώνει ακόμη πως «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση». «Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης» καταλήγει ο πρωθυπουργός.