«Κόμβος»: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα κυκλοφορίας – «Άμεση επέμβαση της Τροχαίας πριν καν καλέσει ο πολίτης την Άμεση Δράση»
Σε πραγματικό χρόνο θα επιχειρεί να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει προβλήματα που προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση το νέο σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας «Κόμβος», το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews, στόχος του νέου συστήματος είναι ο γρήγορος συντονισμός των δυνάμεων και η άμεση επέμβαση στα σημεία όπου παρουσιάζεται πρόβλημα.
Για τον εντοπισμό των προβλημάτων αξιοποιούνται δεδομένα από διαφορετικές πηγές, μεταξύ άλλων από κάμερες, drones και διαδικτυακές εφαρμογές. Η λογική του «Κόμβου» δεν είναι, όπως εξήγησε η κ. Δημογλίδου, να εξαφανίσει τα οχήματα από τους δρόμους του λεκανοπεδίου, αλλά να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις από απρόοπτα περιστατικά.
Ένα ακινητοποιημένο όχημα, ένα τροχαίο ατύχημα ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό μπορεί να προκαλέσει σημαντική κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με το νέο σύστημα, η Τροχαία θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, στέλνοντας τροχονόμο στο σημείο.
Η ίδια διαδικασία θα μπορεί να ενεργοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων, όπως μια βλάβη σε φωτεινό σηματοδότη, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεση επέμβαση της Τροχαίας όπου υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημογλίδου, υπογραμμίζοντας ότι η παρέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και πριν ο πολίτης καλέσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να αναφέρει το περιστατικό.
Σε πιλοτική λειτουργία από το καλοκαίρι – Το μεγάλο τεστ από τον Σεπτέμβριο
Το σύστημα ξεκίνησε να λειτουργεί σε πιλοτικό στάδιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο το πραγματικό επιχειρησιακό τεστ αναμένεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και η πλήρης επαναφορά της καθημερινής δραστηριότητας αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους της Αττικής, αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο μηχανισμό.
«Traffic Commander»: Τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινο δυναμικό
Το «Traffic Commander», όπως το χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, συνδυάζει προσωπικό, τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο.
Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος του προβλήματος: η Αττική εξυπηρετεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας εισέρχονται καθημερινά περίπου 700.000 οχήματα, κινούμενα σε ένα οδικό δίκτυο που ξεπερνά τα 1.623 χιλιόμετρα.
Όταν η κυκλοφορία επανέλθει σε πλήρη ένταση, εκτιμάται ότι το σύστημα θα καλείται να διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα.
Στην επιχείρηση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 138 αστυνομικοί του ΚΟΜΒΟΣ, τόσο μέσα από το επιχειρησιακό κέντρο όσο και στους δρόμους, με παρουσία στους βασικούς οδικούς άξονες.
Στο ΘΕΠΕΚ της ΓΑΔΑ η «καρδιά» του συστήματος
Το επιχειρησιακό κέντρο έχει ως έδρα τον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη ΓΑΔΑ, ο οποίος έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως για τις ανάγκες του νέου σχεδιασμού.
Από εκεί θα συγκεντρώνονται και θα αξιοποιούνται δεδομένα από 24 διαφορετικές πηγές, μεταξύ των οποίων οι 235 κάμερες κυκλοφορίας, τροχαία συμβάντα, έργα, καιρικές συνθήκες, δημόσιες συγκοινωνίες και επιχειρησιακές αναφορές.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία ενιαία και διαρκώς επικαιροποιημένη επιχειρησιακή εικόνα, επιτρέποντας την ανάλυση της κυκλοφοριακής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και τον καλύτερο συντονισμό των διαθέσιμων δυνάμεων.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμη 10 drones, τα οποία θα επιτηρούν το λεκανοπέδιο και θα μεταφέρουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο. Έτσι, τις ώρες αιχμής θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και στοχευμένης παρέμβασης από τους δικυκλιστές της Τροχαίας, υπό την καθοδήγηση του Κέντρου.
Η «απάντηση» στις καθυστερήσεις και την έλλειψη ενιαίας εικόνας
Το σύστημα αναπτύχθηκε από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκύπτουν από τον μεγάλο όγκο πληροφοριών και τις πολλές διαφορετικές πηγές ενημέρωσης, αλλά και από την απουσία μιας ενιαίας επιχειρησιακής εικόνας.
Βασικός στόχος είναι να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα περιστατικό μέχρι την επέμβαση των αρμόδιων δυνάμεων.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να περιοριστεί και η ταλαιπωρία των οδηγών, καθώς ένα μικρό περιστατικό, όπως ένα ακινητοποιημένο όχημα ή ένα τροχαίο, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές καθυστερήσεις και κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μεγάλη ακτίνα.
Στόχος η ταχύτερη ανταπόκριση – Βελτίωση της κυκλοφορίας έως και 25%
Ο σχεδιασμός δίνει έμφαση στην ταχύτερη ανταπόκριση, την ασφαλέστερη παρέμβαση και τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος ενδέχεται, σταδιακά και σε βάθος χρόνου, να καταστεί εφικτή ακόμη και βελτίωση της κυκλοφορίας έως και 25%.
Τα «δύσκολα» σημεία της Αττικής
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού έχει ήδη πραγματοποιηθεί ευρεία χαρτογράφηση των κυκλοφοριακά δύσκολων σημείων του λεκανοπεδίου, στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.
- Τομέας Αθηνών: Λ. Συγγρού, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Κηφισίας και Αρδηττού – Βουλιαγμένης.
- Νοτιοανατολική Αττική: Λ. Ελ. Βενιζέλου και Λ. Βουλιαγμένης.
- Τομέας Καλλιθέας: Λ. Ποσειδώνος.
- Τομέας Πειραιά: Ακτή Μιαούλη, Ηρώων Πολυτεχνείου και Γρηγορίου Λαμπράκη.
- Τομέας Δυτικής Αττικής: Λ. Σχιστού, Ασπροπύργου και Λ. Αθηνών.
- Βορειοανατολική Αττική: Λ. Κηφισίας και Λ. Μεσογείων.
Σχετικά Άρθρα
01/09/2026 - 13:33
Δείτε επίσης