Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Υπό κατάληψη η Καλών Τεχνών και η Σχολή Θεάτρου στο ΑΠΘ

Μοιραστείτε το

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το κύμα των καταλήψεων ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με αυτά του απολυτηρίου λυκείου, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Στον χορό των καταλήψεων μπήκαν Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και η Σχολή Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης η οποία επιμένει να μην αποσύρει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πολιτισμού αυξάνουν κάθε ημέρα, ενώ στο πλευρό τους στέκεται πλήθος κόσμου.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή, παρά το τσουχτερό κρύο, πλήθος κόσμου βρέθηκε έξω από το Εθνικό Θέατρο στη συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των ανθρώπων του πολιτισμού, ενώ ανάλογη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου στη συναυλία του Σαββάτου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται υπό κατάληψη το κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου και το REX, ενώ στη Θεσσαλονίκη, κατειλημμένο είναι και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Ακόμη, κατειλημμένες είναι και οι καλλιτεχνικές σχολές του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ).

Κομβικό σημείο του αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού αποτέλεσαν και οι παραιτήσεις των καθηγητών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου καθώς επίσης και των συναδέλφων του στο ΚΘΒΕ.

Τέλος, νωρίτερα σήμερα, το Συντονιστικό των Εργαζομένων στον Χώρο των Τεχνών – Κατάληψη ΡΕΞ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης».

Οι ίδιοι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποχωρούν, σημειώνουν ότι «το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 επισφραγίζει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο Πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είμαστε πραγματικά εργαζόμενοι/ες αλλά χομπίστες».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.