Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για την εποχή θα κινηθεί η θερμοκρασία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες που περισσότερο θυμίζουν Απρίλιο ή και Μάιο, παρά τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται θερμοκρασιακό ρεκόρ, καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει έως και 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες τιμές της εποχής, ενώ η αφρικανική σκόνη αναμένεται να επηρεάσει αισθητά την ατμόσφαιρα.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει για σήμερα, Παρασκευή 14 Μαρτίου, γενικά αίθριο καιρό, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Λίγες τοπικές νεφώσεις αναμένονται νωρίς το πρωί στα βόρεια και τα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κατά τόπους, ιδιαίτερα στα δυτικά και τα βόρεια, όπου ενδέχεται να σχηματιστούν και πρωινές ομίχλες.
Παράλληλα, οι νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα στο Ιόνιο η ένταση των ανέμων ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, φτάνοντας κατά τόπους τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη βόρεια Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τους 26 με 27 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή αυτή απόκλιση ξεπερνά κατά πολύ τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, εντείνοντας το αίσθημα πρώιμης ανοιξιάτικης ζέστης.
Ταυτόχρονα, ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τόσο την ποιότητα της ατμόσφαιρας όσο και την ορατότητα σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα.
«Βροχές με το σταγονόμετρο»
«Μπορεί να φτάσαμε μέσα Μαρτίου, αλλά ο υδράργυρος θα φτάσει το επόμενο διήμερο 6-8 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς για την εποχή. Πηγαίνοντας προς ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας δεύτερου δεκαημέρου Μαρτίου. Όσον αφορά τις βροχές, με το σταγονόμετρο, δυστυχώς.
Αναλυτικά την Παρασκευή, περιμένουμε πρωινές ομίχλες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό με αραιές νεφώσεις κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, 6-8 βαθμούς πάνω από τους κανονικούς, θα φτάσει το μεσημέρι τους 23-25, στη βόρεια Κρήτη, όμως, τους 26-28», εξήγησε αναλυτικά ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, κ. Τάσος Αρνιακός.
«Από τα μπάνια… στα χιόνια;»
Για «τεράστια πτώση του υδραργύρου σε όλη τη χώρα και χειμωνιάτικο σκηνικό από την Τρίτη και έπειτα» προειδοποίησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μέσω νέας ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε: «από το Σάββατο έως την Τρίτη-Τετάρτη, σε διάστημα δηλαδή 72-96 ωρών, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 16-18°C».
Δείτε την ανάρτηση:
«ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ… ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ;
Φαντάζει σχεδόν αδύνατο αλλά ίσως αποδειχθεί δυνατό! Σας ενημερώνω ότι τα προγνωστικά στοιχεία δίνουν μεγάλη πιθανότητα στο εξής σενάριο :
Μετά την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (σε συνδυασμό με σκόνη από την Αφρική και νοτιάδες) και με το υδράργυρο να φτάνει στους 24-26°C στα Βόρεια, στους 28-30°C στα Κεντρικά και στους 32°C (!) στην Βόρεια Κρήτη (στην Αττική στους 26-27°C), έπεται τεράστια πτώση του υδραργύρου σε όλη τη χώρα και χειμωνιάτικο σκηνικό από την Τρίτη και έπειτα.
Φαίνεται, ότι από το Σάββατο έως την Τρίτη-Τετάρτη, σε διάστημα δηλαδή 72-96 ωρών, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 16-18°C (!). Και έτσι, από τη ζέστη, τη σκόνη και πιθανώς τα μπάνια του Σαββατοκύριακου, θα πάμε σε πιθανές βροχές, κρύο και χιόνια από την Τρίτη και έπειτα.
Μένει να δούμε κατά πόσο θα επαληθευτεί αυτό το πραγματικά αλλόκοτο σενάριο. Θα σας κρατώ ενήμερους διότι ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο»