Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή 7 Ιουλίου – Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει «κόκκινο»

Μοιραστείτε το

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται να επικρατήσουν τις επόμενες δύο ημέρες, δηλαδή την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως ενημερώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr με νέο του χάρτη. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα και τη Λάρισα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα αγγίξουν την κατηγορία 2.

 

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37-38 βαθμούς Κελσίου, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές. Ο καιρός αναμένεται να δείξει «σημάδια αποκλιμάκωσης» από το Σάββατο (08/07), όπου η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού θα συμβάλει στην πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Έρχονται 38αρια

«Υψηλές θερμοκρασίες έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 – Κατηγορία 2 υψηλών θερμοκρασιών σε Αθήνα και Λάρισα

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα έως την Παρασκευή 07/07, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37-38°C, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές. Η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο 08/07 θα συμβάλει στην πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες Ελληνικές πόλεις  (διαβάστε σχετικά εδώ). Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 07/07 αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες Κατηγορίας 2 για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας. Προβλέπονται λοιπόν κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα. Στις εικόνες 1 και 2 παρουσιάζονται οι χάρτες της νέας μας υπηρεσίας για την Πέμπτη 06/07 και την Παρασκευή 07/07. Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.meteo.gr

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Από πλευράς του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνει λόγο ότι από σήμερα (05/07) θα επικρατήσει καιρική αστάθεια καθώς αναμένονται μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά της χώρας και κυρίως στα κεντρικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας μια ψυχρής αέριας μάζας που θα κατέβει προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη ενώ η μέρα θα ξεκινήσει καλά με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, προς τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα δούμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, ακόμα και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου ενώ αστάθεια δεν αποκλείεται να δούμε και στα νησιά του.

Στα πελάγη θα πνέουν βοριάδες και δεν αποκλείεται στο Αιγαίο να φτάσουν ακόμα και τα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αγγίξει για ακόμα μία μέρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια με την θερμοκρασία να αγγίζει το μεσημέρι τους 35 βαθμούς Κελσίου αλλά ενισχυμένο θα είναι και το μελτέμι.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός αναμένεται πιο άστατος και όσο προχωρούμε προς το μεσημέρι, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη θα αναπτυχθούν νέφη αστάθειας τα οποία θαφέρουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες με έμφαση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία έως και 33 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.