Ένα νέο έντονο κύμα σκόνης, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα, έχει αρχίσει να απλώνεται πάνω από τη χώρα από το Σάββατο (24/5) και αναμένεται να καλύψει σχεδόν το μισό της έδαφος. Η παρουσία της σκόνης θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες, και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Το φαινόμενο θα φτάσει στην κορύφωσή του το Σαββατοκύριακο, με τις πιο επικίνδυνες και υψηλές συγκεντρώσεις να παρατηρούνται στην ανατολική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολόγο του ΕΡΤNews, Νικολέτα Ζιακοπούλου. Σε αυτές τις περιοχές, οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 35°C, αυξάνοντας τον δείκτη δυσφορίας. Την Κυριακή, θα εισέλθει θυελλώδης βοριάς στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας τα 8 μποφόρ, ο οποίος θα αρχίσει να εκτοπίζει τη σκόνη προς τα ανατολικά και τα νότια. Έτσι, η ατμόσφαιρα στα δυτικά και βόρεια μέρη θα καθαρίσει τη Δευτέρα.
«Το πιο επικίνδυνο κομμάτι αυτής της αλλαγής είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, με κίνδυνο πλημμυρών και χαλαζοπτώσεων, από το μεσημέρι της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας, κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη», επισημαίνει η κα Ζιακοπούλου. Ένα νέο κύμα σκόνης από τη Σαχάρα καταφθάνει από τα δυτικά, και αυτή τη φορά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Η πρόβλεψη της επιστημονικής ομάδας του atmohub, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων από το πρόγραμμα COPERNICUS, επιβεβαιώνεται. Η σκόνη της Σαχάρας προχωρά στη Μεσόγειο και θα παραμείνει στη χώρα μας για αρκετές ημέρες, αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων σε πολλές περιοχές για τις επόμενες τρεις ημέρες.
«Αναμένουμε μέγιστες συγκεντρώσεις την Κυριακή στην Κρήτη και το Σάββατο σε Αθήνα, Πελοπόννησο και Κρήτη. Οι προβλέψεις δείχνουν συγκεντρώσεις 60-70 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, και πιστεύω ότι μπορεί να φτάσουμε και σε μεγαλύτερες τιμές, ειδικά για την Κρήτη και την Πελοπόννησο», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Βασίλης Αμοιρίδης.
Σημαντική προσοχή πρέπει να δοθεί στα μικροσωματίδια. Το Σάββατο, οι συγκεντρώσεις θα είναι πολύ αυξημένες στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα, ενώ σε Στερεά Ελλάδα και Αττική θα είναι κάπως χαμηλότερες. Την Κυριακή, οι συγκεντρώσεις θα υποχωρήσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά θα ενταθούν στην Κρήτη. Σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα σκόνης που επηρεάστηκε κυρίως σε μεγάλα ύψη, αυτή τη φορά θα επηρεάσει περισσότερο το έδαφος, επιδεινώνοντας την αίσθηση δυσφορίας.
Για ευάλωτες ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, η παρουσία της σκόνης συνεπάγεται περιοριστικά μέτρα. «Πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις ημέρες που υπάρχει αυτό το φορτίο σκόνης και αν χρειαστεί να βγουν, να το κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο και με μάσκα», δήλωσε ο φαρμακοποιός κ. Κωνσταντίνος Καπογιάννης. Οι πολίτες αναμένεται να βιώσουν έντονα την παρουσία της σκόνης, καθώς τα ανώτατα όρια έκθεσης στα μικροσωματίδια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα 45 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, θα ξεπεραστούν κατά 30-40%.