Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2025

Καμπανάκι κινδύνου για την κακοκαιρία – Σε επιφυλακή η Θεσσαλία για ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμυρικούς κινδύνους

Καθολικό προειδοποιητικό σήμα εκπέμπουν οι μετεωρολόγοι για την επερχόμενη κακοκαιρία, η οποία ήδη από σήμερα κάνει αισθητή την παρουσία της με επίμονες βροχές και αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για «πανελλαδική κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και αδιάκοπες βροχές για 72 ώρες», επισημαίνοντας αυξημένο κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια και κατολισθήσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Στη Θεσσαλία, οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής εκτιμάται ότι θα σημειωθούν κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς–Μουρεσίου, ενώ ακολουθούν περιοχές του Δήμου Αλμυρού. Οι Σποράδες – Σκιάθος και Σκόπελος – θα επηρεαστούν, αλλά με μικρότερη ένταση από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη στη Λάρισα, όπου εξετάστηκε ο βαθμός ετοιμότητας των Δήμων και χαρτογραφήθηκαν τα σημεία μεγαλύτερης επικινδυνότητας.

Η Περιφέρεια έχει επικαιροποιήσει τον κατάλογο εργολάβων ανά περιοχή και έχει ζητήσει αυξημένη ετοιμότητα για άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους χειμάρρους, το έλλειμμα έργων ορεινής υδρονομίας, εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Όπως τονίστηκε, η εγκατάσταση της ΤΕΡΝΑ στη Ζαγορά σηματοδοτεί την έναρξη έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τουλάχιστον διετίας, γεγονός που διατηρεί την ανησυχία για το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες ενόψει νέων έντονων φαινομένων.
Η πορεία και η ένταση της κακοκαιρίας θα επανεκτιμηθούν ως προς την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η ακρίβεια των προβλέψεων αυξάνεται όσο πλησιάζει το φαινόμενο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή