Κ. Χατζηδάκης: τί θα γίνει με την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και την αξιολόγηση

Ο Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό μέσο είπε τα εξής:

«Είναι βέβαιον ότι έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν και το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε χωρίς συζήτηση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

«Είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία συνολικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα ήθελα σήμερα να προκαταλάβω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω πάντως, ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αδιάφορα. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά και πολύ σημαντικό το θέμα γενικά» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ειδικά σε σχέση με τα υψηλά νούμερα αποδοχής της κοινής γνώμης σε δημοσκόπηση της marc για την άρση μονιμότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε «προσωπικά δεν με εκπλήσσουν αυτά τα μεγάλα ποσοστά, διότι και οι συζητήσεις νομίζω των περισσοτέρων από εμάς στις παρέες μας, στους κύκλους μας, εκεί κατατείνουν και μάλιστα εδώ και κάμποσα χρόνια».

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχε αναληφθεί, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας για συνταγματική αναθεώρηση, μια πρωτοβουλία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν καρποφόρησε, διότι τα άλλα κόμματα ήταν απέναντι» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Απαντώντας στην κριτική που λέει ότι πώς έφτασε η συζήτηση στην άρση της μονιμότητας όταν δεν έχει προηγηθεί το βήμα της ουσιαστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πράγματι η εντύπωση των περισσοτέρων είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση, ωστόσο, τόνισε, η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα.

«Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί για λόγους ανεπάρκειας περίπου χίλιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό που θεωρείται ταμπού και ήταν ταμπού για πολλά χρόνια έσπασε. Επίσης για την αξιολόγηση για την οποία είναι υπεύθυνο το υπουργείο Εσωτερικών πλέον αυτοί που παίρνουν άριστα δεν είναι το 95% και παραπάνω όπως ήταν παλαιότερα στην αξιολόγηση, παραδείγματος χάριν, που γινόταν τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά έχουν πέσει πάρα πολύ και πια η εικόνα στις αξιολογήσεις, ανδείτε τα στατιστικά στοιχεία, ανταποκρίνεται και στην εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, η οποία έχει πολλούς πράγματι πολύ καλούς υπαλλήλους οι οποίοι δουλεύουν, έχω και προσωπική μαρτυρία να καταθέσω εδώ και πέραν του ωραρίου τους για να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια. Έχει και άλλους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στα καθήκοντά τους. Επομένως έχει γίνει αυτή η προσπάθεια και η προσπάθεια συμπληρώνεται και με το ερωτηματολόγιο που τρέχει αυτές τις μέρες, το οποίο είναι ένα βήμα στους πολίτες για να μιλήσουν πρόσωπα για τις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται και μια ευκαιρία επίσης αυτό για την κυβέρνηση να βγάλει τα συμπεράσματά της που πρέπει να ρίξει περισσότερο το βάρος. Και δεν τελειώνουμε εδώ σε σχέση με την αξιολόγηση. Θα προχωρήσει η αξιολόγηση των μονάδων υγείας από τους ασθενείς, μια πρωτοβουλία που σύντομα θα αναληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και θα προχωρήσει επίσης βαθύτερα και η αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Αυτά είναι δεσμεύσεις, θα προχωρήσουν, δεν είναι θεωρίες.

Θα το δείτε ότι δεν θα μείνουμε καθόλου στη σφαίρα της θεωρίας, όπως και τα πρώτα που σας είπα δεν είναι θεωρίες. Ο κόσμος είναι ώριμος. Αυτή είναι η προγραμματική μας δέσμευση. Θα προχωρήσουμε προς τα εκεί, διότι όλοι μας, ξεκινώντας από την κυβέρνηση, προφανώς και τους υπουργούς που είμαστε στην δημόσια διοίκηση, είμαστε δημόσιοι λειτουργοί, άρα και υπηρέτες του πολίτη. Και αξιολογούμαστε όλοι, όπως αξιολογούμαστε εμείς από τους ψηφοφόρους μας αν θέλετε στις εκλογές, το ίδιο αξιολογούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι» είπε χαρακτηριστικά κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τη διαφωνία εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ενίστανται, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για μια κοινώς αποδεκτή αξιολόγηση, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε «το ακούω εδώ και 10 χρόνια, 15 και παραπάνω. Εμένα μου θυμίζει την παροιμία, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Είναι πιο έντιμο όλοι αυτοί να πουν ότι δεν θέλουμε την αξιολόγηση, τελεία. Διότι, τα συστήματα που ακολουθούνται ακολουθούν καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, εφαρμόζονται πάνω κάτω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καλό είναι, ιδιαίτερα αν κάποιος παριστάνει τον προοδευτικό, να μην κλείνει τα μάτια του μπροστά σε όλα αυτά τα οποία είναι γνωστά στους πάντες».

Ως προς το ποιες συνέπειες παράγονται από την αξιολόγηση, υπάρχουν και θετικές και αρνητικές, εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

«Θετική συνέπεια, τώρα δίνεται σε αρκετές υπηρεσίες και θα διευρυνθεί το μπόνους απόδοσης. Αυτό δίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά. Υπάρχουν δικλείδες στον τρόπο που εφαρμόζεται έτσι ώστε να μην το παίρνουν όλοι. Είναι αδύνατον να το πάρουν όλοι, άρα οι προϊστάμενοι υποχρεούνται σε μία πραγματική κατάταξη των υπαλλήλων που υπάγονται στους ίδιους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή