Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τώρα να «διαβάσει» πότε οι γάτες πονάνε

Μια εφαρμογή έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει τον πόνο στα πρόσωπα των γατών σαρώνοντας χιλιάδες φωτογραφίες αιλουροειδών. Η ακρίβειά της υπερβαίνει το 95%.

Μοιραστείτε το

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί πλέον να ανιχνεύσει αν η γάτα σας πονάει «κοιτάζοντας» το πρόσωπό της, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από κτηνιάτρους και προγραμματιστές στην Ιαπωνία.

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 6.000 φωτογραφίες γατών και οι προγραμματιστές λένε ότι είναι ακριβής σε ποσοστό άνω του 95%.

Ο επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Ζώων του Πανεπιστημίου Nihon εργάστηκε για την εφαρμογή. Είπε ότι κτηνίατροι όπως αυτός μπορούν να καταλάβουν σε κάποιο βαθμό αν ένα ζώο πονάει ή όχι, αλλά είναι πιο δύσκολο για τους ιδιοκτήτες.

«Περισσότερο από το 70% των ηλικιωμένων γατών έχουν αρθρίτιδα ή πόνο, αλλά μόνο το 2% από αυτές πηγαίνουν πραγματικά σε νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής Edamura.

«Έτσι, αντί για μια τελική διάγνωση, χρησιμοποιούμε [την εφαρμογή] ως εργαλείο για να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες για το αν η κατάσταση είναι φυσιολογική ή όχι».

Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή από τότε που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.