Η Λιζ Τρας μπλοκάρει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Βρετανοί πολιτικοί και ακτιβιστές έστειλαν επιστολή-καταπέλτη για το Βρετανικό Μουσείο.
Η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ Ντέιβιντ Στάρκι και ο βουλευτής σερ Τζον Ρέντγουντ συγκαταλέγονται μεταξύ των 34 που υπογράφουν επιστολή που κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο ότι εμπλέκεται σε μια «μυστική» και «επιταχυνόμενη καμπάνια» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η επιστολή, την οποία είδε τ0 Sky News, εστάλη στον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, τη νέα υπουργό Πολιτισμού Λίσα Νάντι και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι ορισμένοι από τους επιτρόπους «ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους». Ζητείται, επίσης, να τερματιστούν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν νομικές συνέπειες.
Οι υπογράφοντες κατηγορούν το μουσείο για «μυστική διαπραγμάτευση», επικαλούμενοι μια «επιταχυνόμενη καμπάνια για την απομάκρυνση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».
Προειδοποιούν ότι «επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ζητήσουν νομικές συμβουλές για το πώς να προστατεύσουν καλύτερα τα συμφέροντα του βρετανικού κοινού», περιλαμβανομένης της «διεκδίκησης ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν οποιεσδήποτε παρούσες ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις, έως ότου οι ωφελούμενοι [δηλαδή το βρετανικό κοινό] ενημερωθούν πλήρως».
Η επιστολή συντάχθηκε από την δεξιάς κατεύθυνσης καμπάνια «Great British PAC», υπό την ηγεσία της ακτιβίστριας των Συντηρητικών Κλερ Μπούλιβαντ και του πρώην αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος Reform, Μπεν Χάμπιμπ.
Ο νόμος για το Βρετανικό Μουσείο του 1963 απαγορεύει τη νομική παραχώρηση θησαυρών όπως τα Γλυπτά. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του νόμου ώστε να επιτραπεί η μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι αποφάσεις που αφορούν τη φροντίδα και διαχείριση των συλλογών του μουσείου, περιλαμβανομένου και του δανεισμού αντικειμένων, «είναι ευθύνη των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει αίτημα για να εξετάσει την πιθανότητα δανεισμού των Γλυπτών.
Μιλώντας στη Βουλή, σε συζήτηση για την επιστροφή των αρχαιοτήτων τον Μάιο, ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίες εξελίξεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έρχονται τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τον δανεισμό της Ταπισερί της Μπαγιέ από τη Γαλλία.
Το ιστορικό έργο, που απεικονίζει τη Μάχη του Χέιστινγκς και τη δολοφονία του βασιλιά Χάρολντ, θα εκτεθεί στη Βρετανία για πρώτη φορά μετά από 900 χρόνια — από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως τον Ιούλιο του 2027.
Αυτή η διπλωματική επιτυχία μπορεί να σηματοδοτεί ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι εφικτή — και ότι οι υπογράφοντες ενδέχεται να κινηθούν νομικά για να την αποτρέψουν.
πηγή ieidiseis.gr