Γιατί η αρκούδα επιτέθηκε στον ορειβάτη στη Δράμα – «Ένιωσε απειλή λόγω του σκύλου και του σπρέι πιπεριού»

Η παρουσία σκύλου μαζί με τους ορειβάτες και η χρήση του σπρέι πιπεριού είναι δύο στοιχεία που φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αντίδραση της αρκούδας που έριξε τον ορειβάτη στη χαράδρα στη Δράμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Thesstoday.gr, η αρκούδα, που έριξε τον άνδρα στον γκρεμό στο παρθένο δάσος του Φρακτού Δράμας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, η συμπεριφορά του σκύλου και η χρήση σπρέι πιπεριού θεωρείται πιθανό να οδήγησαν στον πανικό του ζώου, ώστε να σπρώξει πάνω στην αναστάτωσή του τον ορειβάτη.

Ο συντονιστής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια ζωή και τη φύση, Σπύρος Ψαρούδας, λέει στο ThessToday.gr: «Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την υγεία του ανθρώπου, μακάρι να είναι καλά».

Η αρκούδα ένιωσε απειλή από τον σκύλο, σύμφωνα με τον συντονιστή περιβαλλοντικής οργάνωσης

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου στο δάσος ενώ το ζώο πιθανότατα ένιωσε απειλή από τον σκύλο που είχαν μαζί τους οι ορειβάτες.

«Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ύπαρξη του σκύλου. Η περιοχή είναι παρθένο δάσος, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμη κι από δασικούς. Οι μόνοι που επιτρέπεται να μπουν στο δάσος είναι μετά από ειδική άδεια, είναι οι ερευνητικές ομάδες. Συνεπώς, με δική τους πρωτοβουλία, με κίνητρο να δουν το αεροπλάνο βρέθηκαν από εκεί».

Το σπρέι πιπεριού και ο σκύλος φαίνεται να είχαν σημαντικό ρόλο στην τραγωδία στη Δράμα

Η χρήση του σπρέι πιπεριού αλλά και η συμπεριφορά του σκύλου -που κατά τη μαρτυρία του ορειβάτη μπήκε μπροστά στην αρκούδα καθυστερώντας την, προκάλεσαν πανικό στο ογκώδες ζώο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον δεύτερο, ρίχνοντας στον στο κενό.

Ο κ. Ψαρούδας εξηγεί: «Όπως μαθαίνουμε χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού, που επίσης απαγορεύεται η χρήση του στην Ελλάδα γιατί θεωρείται όπλο. Ούτε από δασικούς, ούτε από ερευνητές, ούτε από γυναίκες. Από ό,τι κατάλαβα, ο ένας ορειβάτης είδε μια αρκούδα που βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού, φώναξε τον φίλο του, πηγαίνοντας εκεί βρέθηκε μπροστά στην αρκούδα, φαίνεται ότι της επιτέθηκε ο σκύλος, χρησιμοποίησαν το σπρέι πιπεριού και η αρκούδα προφανώς αναστατώθηκε, μπορεί να τυφλώθηκε. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται τίποτε. Πάνω στον πανικό του το ζώο είναι πιθανό να έσπρωξε τον πρώτο και να βρέθηκε στον γκρεμό».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, η καφέ αρκούδα που ζει στην Ελλάδα έχει ως σύνηθες βάρος τα 120-130 κιλά, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και τα 400 κιλά. Πάντως, η συμπεριφορά της δεν είναι επιθετική. «Οι καφέ αρκούδες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιθετικές, ποτέ δεν έχει καταγράφει κάτι τέτοιο, παρά μόνο αν προκληθούν ή πανικοβληθούν. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για αμυντική συμπεριφορά του ζώου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για αρσενικό, ή θηλυκό που να είχε μικρό μαζί του», εξηγεί.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή