Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Για 8η ημέρα καίγεται η Ρόδος: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στο Βατί – Νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Μοιραστείτε το

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη Ρόδο, όπου τα πύρινα μέτωπα μαίνονται για όγδοη μέρα, με τη φωτιά να κατακαίει χιλιάδες στρέματα παρθένου δάσους, σπίτια και περιουσίες.

Νέες δορυφορικές λήψεις δίνουν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 146.000 καμμένα στρέμματα γης – τα 2.856 εντός δικτύου Natura 2000 και 13.750 εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής.

Την εκκένωση του χωριού Βατί αποφάσισε πριν από λίγο το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στο χωριό στη Ρόδο. Ήδη, μέσω του συστήματος 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βατί, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποίησε εκ νέου η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως εθνικό σημείο επαφής, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας χθες, Δευτέρα (24/7).

Σκοπός είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.