Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στο Μαυροβούνι Φενεού Κορινθίας, με τις τοπικές αρχές να προχωρούν σε εκκενώσεις χωριών και να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους.
Η αναζωπύρωση του μετώπου το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Ιουλίου προκάλεσε άμεση κινητοποίηση, με εκκενώσεις στους οικισμούς Μάτι (Γκιόζα), Αχλαδέα και Αμυγδαλέα, ενώ οι κάτοικοι κατευθύνονται προς την Αρχαία Φενεό για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.
Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, σε ανάρτησή του ανέφερε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά όλοι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε την φωτιά και να προστατεύσουμε τις περιουσίες των πολιτών μας. Καλούμε όλους τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να είναι σε εγρήγορση. Η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια».
Παράλληλα, κάλεσε τους κατοίκους που διαθέτουν αγροτικά μηχανήματα και υδροφόρες να συμμετάσχουν στη δημιουργία αυτοσχέδιας ζώνης πυροπροστασίας για να αποτραπεί η κάθοδος της φωτιάς στον κάμπο, ο οποίος βρίσκεται στην κρίσιμη φάση της συγκομιδής.
Στο σημείο επιχειρούν 340 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ αεροπυρόσβεση πραγματοποιείται με 11 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.
Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Παράλληλα, οι κάτοικοι, εν μέσω της καταστροφής, προσπαθούν να σώσουν ζώα και περιουσίες.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σικυωνίων συνεχώς ανανεώνει τις οδηγίες και καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την κυκλοφορία κοντά στα πύρινα μέτωπα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Δεν κάνουμε τίποτα χωρίς συντονισμό και ψυχραιμία.»
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και ιδιαίτερα επικίνδυνη, με τον συντονισμό και την εγρήγορση να είναι τα πιο σημαντικά «όπλα» για την αποτροπή μεγαλύτερης καταστροφής.