Εντείνεται η ανησυχία μετά τη νέα δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ τη νύχτα στη βόρεια Εύβοια, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, με τους σεισμολόγους να μη μπορούν να αποκλείσουν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό.
Το ρήγμα εντοπίζεται ανάμεσα στις κοινότητες Πήλι και Προκόπι, όπου πενήντα σπίτια έχουν εμφανίσει ρωγμές ενώ τουλάχιστον τρία κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν.
Πανω από 40 σεισμοί μέτριας και χαμηλής έντασης χτυπησαν μέσα σε λίγες ώρες το Προκόπι, ένα χωριό 1000 περίπου κατοίκων στο Μαντούδι στη Βόρεια πλευρά Εύβοια. O ισχυρότερο σεισμός ήταν 4.5 της κλίμακας ρίχτερ, με εστιακό βάθος 12 χλμ., ενώ σημειώθηκαν και 2 ακόμη άνω των 4 βαθμών. Εκκωφαντικός και έντονος ήταν ο σεισμός που έγινε τα ξημερώματα ξυπνώντας τους κατοίκους, οι οποίοι ξενύχτησαν στην πλατεία του χωριού.
Με κίτρινο χρώμα τα κλιμάκια επισημαίνουν τα επικίνδυνα κτίρια στο δήμο Μαντουδίου. Μετά τους σεισμούς, οι ένοικοί τους αποχωρούν. Τρύπες και μεγάλες ρωγμές μέσα στα σπίτια. Ο εγκέλαδος άφησε ισχυρό αποτύπωμα.
«Αύριο θα βρίσκονται εδώ κλιμάκια των κτιριακών υποδομών για να υπάρχει αναλυτική καταγραφή. Ψυχραιμία όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Βασίλης Σπανάκης υφυπουργός Εσωτερικών, από την Εύβοια.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στο ΕΡΤNews ότι «Υπάρχουν ζημιές σε περίπου 20 κτίρια.Ακόμα κι αν συνεχιστεί η δραστηριότητα ο δομημένος ιστός αντέχει εδώ στην περιοχή και δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα».
«Οι ζημιές περιορίζονται σε τοιχοποιίες εκτός από κάποια ακίνητα, τα οποία είναι κακής κατασκευής είτε είναι πολύ παλαιά. 3-4 οικογένειες θα χρειαστεί να μετακομίσουν», ανέφερε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.
Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε στο ΕΡΤNews «Είναι μια περιοχή γενικά ήπιας σεισμικότητας δεν είχαμε στο παρελθόν μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς, ωστόσο επείδή τα ρήγματα είναι ακριβώς δίπλα από το Προκόπι, καλό είναι ο κόσμος να είναι σε εγρήγορση και να παίρνει τα μέτρα του»
Η περιοχή ιστορικά χαρακτηρίζεται μέτριας ως χαμηλής σεισμικότητας, ενώ το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό είναι γνωστό και εκτείνεται σε μήκος 10χλμ από το Προκόπι στο Πήλι, μέσα σε μια χαράδρα και ανάμεσα σε ορεινούς όγκους.
«δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτό το ρήγμα να ενεργοποιηθεί στο συνολό του και να δώσει κάποιον ισχυρότερο σεισμό, ένα τέτοιο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στο 5.5 ίσως και μεγαλύτερο», δήλωσε ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας. & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Τα σχολεία έκλεισαν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και έχουν γίνει πάνω από 100 αιτήσεις ιδιωτών για έλεγχο κτιρίων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Μαντουδίου
Ο Δήμος Μαντουδίου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί δεκάδες σπίτια όχι μόνο στο Προκόπι, αλλά και στο Πύλι και στη Δαφνούλα, αλλά και στις Μυρτιές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε πέντε ώρες στο κοινοτικό κατάστημα, στο Προκόπι, 78 κάτοικοι πήγαν για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, προκειμένου το κλιμάκιο των μηχανικών να περάσει για έλεγχο.
Θα πρέπει σημειωθεί ότι τρία σπίτια έχουν κριθεί προσωρινώς μη κατοικήσιμα και οι οικογένειας που ζούσαν εκεί θα φιλοξενηθούν κατά πάσα πιθανότητα σε ξενώνα της Μητρόπολης. Έχει αναλάβει φυσικά τη φιλοξενία τους ο Δήμος.
Είναι δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι, αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο τόσο στο Προκόπι, όσο στο Πυλί, στο Μαντούδι αλλά και στην Πίνδο, ενώ ανοιχτό θα είναι μόνο το 1ο ΕΠΑΛ Εσπερινό Γενικό Λύκειο Μαντουδίου κι αυτό γιατί είναι εξεταστικό κέντρο.
Δεν αποκλείουν μεγαλύτερο σεισμό οι επιστήμονες
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά, μιλώντας στο κεντρό δελτίου του ΕΡΤNews και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα στην κοιλάδα του Προκοπίου, κατά μήκος του ποταμού Πειραιά, που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης του 6, οπότε δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός από το 4,5 που έγινε σήμερα το πρωί, για αυτό και πρέπει και οι ειδικοί να είναι επιφυλακτικοί και πρέπει να συνιστούν να εξακολουθήσουν τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν ληφθεί σήμερα.
Αναφορικά με τον λόγο που η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, ο κ. Γκανάς δήλωσε «Το επίκεντρο είναι 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Αθηνών. Έχουμε παρατηρήσει σε ανάλογες περιπτώσεις ότι έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία, ας μου επιτραπεί ο όρος, σ΄ αυτούς τους σεισμούς, διότι τα σεισμικά κύματα, όπως φαίνονται λιγότερο από την περιοχή της Εύβοιας προς την Αθήνα. Αυτό έχει να κάνει με τη σύσταση των πετρωμάτων που αποτελούν τον φλοιό, είναι περισσότερο σκληρά, πιο ελαστικά από ότι τα κύματα που ταξιδεύουν με λιγότερες απώλειες. Επίσης έχει σχέση και με το έδαφος που βρισκόμαστε, αν είναι χτισμένο πάνω σε βράχο ή σε χαλαρό έδαφος, σε κάποια κοιλάδα του Κηφισού ας πούμε στο λεκανοπέδιο ή σε κάποιες άλλες περιοχές και σε ποιον όροφο επίσης είναι το σπίτι μας».
Όσον αφορά το που ακριβώς εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές και το τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, ο κ. Γκανάς ανέφερε «Υπάρχει ένας σταθμός του εθνικού δικτύου στο χωριό Μαρκάτες που είναι λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου, και οι επιταχύνσεις που καταγράψατε είναι 6%. Είναι αρκετά χαμηλές επιταχύνσεις αυτές. Δηλαδή προκαλούν βλάβες κυρίως μόνο σε πέτρινα σπίτια, παλαιά σπίτια από τοιχοποιία, οπότε όσοι έχουν χτίσει με τον κανονισμό της χώρας και είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι παλιές κατοικίες πρέπει να ελεγχθούν όλες και όσοι μένουν εκεί να είναι ακόμα για 1-2 ημέρες σε επιφυλακή μην τυχόν και έχουμε ένα μεγαλύτερο γεγονός».