Ευλογιά: Προβληματισμός για την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στον Έβρο
Ένα κρούσμα ευλογιάς στη Ροδόπη επαναφέρει περιοριστικά μέτρα και στον νομό Έβρου , βάζοντας μέσα στη ζώνη επιτήρησης οικισμούς στα ανατολικά, φθάνοντας μέχρι τα χωριά Αισύμη , Άβαντα , Συκκοράχη , Κίρκη χωρίς να συγκαταλέγονται τα παραλιακά χωριά.
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι δηλώνουν οι άνθρωποι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ –Θ δια του προϊσταμένου τους Νίκου Φωτινιά ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι «υπάρχει μια αυξημένη ένταση μεταξύ μας. Αρχίζουμε να δυσπιστούμε εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε το νόσημα. Όταν βλέπεις ότι δεν σταματάει κάτι, αναρωτιέσαι τι δεν γίνεται σωστά, παρόλο που έχουμε πάρει όλα τα μέτρα απολύμανσης »
Όπως ανέφερε, παρόλο που έχει γίνει ενδελεχής επιδημιολογική διερεύνηση ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη με το κρούσμα στη Ροδόπη , πως μετεφέρθηκε , «δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε κάπου. Το πιο πιθανό είναι να συνέβη λόγω μετακίνησης ζωοτροφών, ενώ δεν αποκλείονται και οι δοσοληψίες με τα κουρμπάνια»
Όπως τονίσθηκε, ενώ εδώ και 60 ημέρες υπήρχε απαλλαγή της Περιφέρειας από τη νόσο, αυτό δεν διήρκεσε περισσότερο.
Σύμφωνα με την ΕΕ ενεργοποιούνται όλα τα κρούσματα του 2025 και περιοχές όπως η Ορεστιάδα που ήταν καθαρή εδώ και 6 μήνες, μπαίνει σε περιορισμούς .
«Η τελευταία ενημέρωση που κάναμε με το ΥΠΑΑΤ θέλει 6 μήνες καθαρή όλη την Ελλάδα σημείωσε ο κ Φωτινιάς . Όμως μας προβληματίζει γιατί ενεργοποιεί τα κρούσματα του 25 αλλά απάντηση δεν παίρνουμε»
Έτσι τα μέτρα που ισχύουν αφορούν ,
α) Απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων
β) Σταματάει η ανασύσταση κοπαδιών
γ)τα εντόσθια απορρίπτονται
Να σημειωθεί ότι προς το παρόν οι περιοχές του Έβρου και της Σαμοθράκης είναι καθαρές.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης