ΕΥΔΑΠ: Έκκληση για μείωση κατανάλωσης νερού – Η λειψυδρία “στέγνωσε” την Αττική

Τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου πέφτουν συνεχώς, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας

Τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου πέφτουν συνεχώς, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τη λειψυδρία να «χτυπά την πόρτα». Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον ταμιευτήρα του Ευήνου, που λειτουργεί υποστηρικτικά στο υδροδοτικό σύστημα της Αττικής.

Το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής βρίσκεται πλέον υπό ασφυκτική πίεση, με ειδικούς να προειδοποιούν για τις κρίσιμες προκλήσεις που φέρνει το φαινόμενο της ξηρασίας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η κατάσταση είναι «εκτάκτου ανάγκης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», πρόκειται για συμπεράσματα μιας πολύ αναλυτικής και τεκμηριωμένης διαχρονικής μελέτης της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία ανέλυσε ανοικτά δορυφορικά δεδομένα από το 1984 και τα κλιματικά στοιχεία της περιοχής σε βάθος 75 ετών.

Ποια ήταν η εικόνα των δυο τεχνητών λιμνών που τροφοδοτούν την Αττική στα τέλη Μαΐου 2025, σύμφωνα με τη μελέτη;

Η επιφάνεια της λίμνης του Μόρνου καλύπτει μόλις το 65% περίπου της μέγιστης περιοχής κατάκλισης βάσει των ιστορικών στοιχείων για τον μήνα Μάιο και περίπου το 60% της συνολικής επιφάνειας. Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2024 ήταν στο 79% της μέγιστης κατάκλισης για τον μήνα και τον Μάιο του 2022 είχε αγγίξει σχεδόν το 100%. Η υδάτινη επιφάνεια του Μόρνου στα τέλη 2025 καταλάμβανε έκταση 11,64 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τις χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2002 που ενσωματώθηκε στο σύστημα ο ταμιευτήρας του Ευήνου, με εξαίρεση το καλοκαίρι/φθινόπωρο του 2008, όταν η επιφάνεια κατέβηκε κάτω από τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Εθελοντική μείωση της κατανάλωσης νερού» ή αλλιώς «προσέχουμε για να έχουμε»
Όλα αυτά είναι δεδομένα και δεν χρήζουν αμφισβήτησης. Το ενδιαφέρον, έτσι, έγκειται στο πώς αντιλαμβάνεται η ΕΥΔΑΠ την κατάσταση και τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αν λάβουμε υπόψη τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας, το σίγουρο μέτρο είναι η… ατομική ευθύνη. Το τελευταίο «καταφύγιο» πριν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά και ζήσουμε ξανά καταστάσεις όπως εκείνες της περιόδου 1989-1993, με προγραμματισμένες ή απροειδοποίητες διακοπές νερού, πολλές ώρες τη μέρα, κυρίως σε πολυκατοικίες και συνοικίες με προβληματική πίεση, με τους κατοίκους να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να αποθηκεύουν νερό σε δοχεία, μπουκάλια και μπανιέρες.

Ο Χάρης Σαχίνης χαρακτήρισε οξύ το πρόβλημα, ωστόσο αντιμετωπίσιμο. Τόνισε πως η άσκηση δείχνει πως τα αποθέματα επαρκούν για διετία, εάν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις ή ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, όμως εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπενθυμίζοντας τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΥΔAΠ.

«Δεν θα αφήσουμε το θέμα στην τύχη του και ήδη τροφοδοτούμε το σύστημα από νέα αντλησιοστάσια (Μαυροσουβάλα) ενώ ήδη έχουμε διαπιστώσει ικανές ποσότητες νερού στη Βοιωτία, όπου μέσω γεωτρήσεων μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών», τόνισε.

Επανέλαβε το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που έχει ανατεθεί στην ΕΥΔAΠ εκ μέρους του ΥΠΕΝ, εκτιμώντας πως οι μελέτες για την μεγάλη παρέμβαση στη Λίμνη Κρεμαστών θα ωριμάσουν εντός του επόμενου 12μήνου, ώστε η πολιτεία να επεξεργαστεί τη δημοπράτηση του έργου, που σε αδρές γραμμές υπολογίζεται στο μισό δισ. ευρώ.

Αφού λοιπόν είπε όλα αυτά, ο κ. Σαχίνης έβαλε στο «τραπέζι» και την ατομική ευθύνη, κάνοντας σύσταση για «εθελοντική μείωση της κατανάλωσης νερού» ως ένα συντηρητικό μέτρο.

Κι αναρωτιόμαστε αφού το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο, αφού η ΕΥΔΑΠ έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μείνει μακριά από την καθημερινότητα των κατοίκων, για ποιον λόγο ακριβώς τίθεται στον διάλογο η «εθελοντική μείωση της κατανάλωσης νερού»;

Διότι αυτό ακριβώς φέρνει στις μνήμες όλων τη καμπάνια «Προσέχουμε για να έχουμε» της ΕΥΔΑΠ την περίοδο της λειψυδρίας.

πηγή ieidiseis.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή