Εθνική Πινακοθήκη: Ξανά σε λειτουργία η έκθεση χωρίς τα έργα που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή της «Νίκης»

Χωρίς τα τέσσερα έργα του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που βανδαλίστηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Παπαδόπουλο, με το επιχείρημα πως είναι «βλάσφημα», θα επαναλειτουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου». Η βίαιη αποκαθήλωση των επίμαχων έργων, εναντίον των οποίων συντάχθηκαν τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μέλη επιτροπών πιστών, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα έφθασαν στο σημείο να εξαπολύουν και απειλές, προκάλεσε την αντίδραση της πλειοψηφίας του καλλιτεχνικού κόσμου ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη (ΣΕΣΤ), πραγματοποιεί, στις 6 το απόγευμα, συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας της τέχνης.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της επίμαχης έκθεσης Συραγώ Τσιάρα, θα εξηγήσει το σκεπτικό με βάση το οποίο απομακρύνθηκαν τα συγκεκριμένα έργα, αύριο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που θα πραγματοποιήσει η ίδια στους πολιτιστικούς συντάκτες.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, πάντως, λίγες ώρες μετά την εισβολή του βουλευτή της «Νίκης» στον εκθεσιακό χώρο, τη βίαιη απόσπασή τους και το σπάσιμό τους στο έδαφος, το Δ.Σ της Εθνικής Πινακοθήκης ανέφερε πως «καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης».

Από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση μετά το περιστατικό. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε απαντήσει σε επιστολή διαμαρτυρίας του Νίκου Παπαδόπουλου πως «δρώντας πάντοτε με γνώμονα την προστασία της εν γένει πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, ουδέποτε προβαίνει σε ενέργειες λογοκρισίας.»
Εθνική Πινακοθήκη: Χωρίς τα έργα που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή της «Νίκης» θα επαναλειτουργήσει η έκθεση

Τα τέσσερα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που βανδαλίστηκαν αποτελούσαν οξυγραφίες στις οποίες απεικονίζονταν θρησκευτικά πρόσωπα αποτυπωμένα με παράδοξο τρόπο μιας και η θεματολογία της έκθεσης ήταν, όπως επισημαίνεται και στον τίτλο της, το «αλλόκοτο», το παράταιρο, το ξένο και το αποτρόπαιο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εικαστικής δημιουργίας του κορυφαίου Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη Φρανθίσκο Γκόγια, από τα έργα του οποίου που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, είναι εμπνευσμένη και η παράλληλη, επίμαχη έκθεση στην οποία συμμετέχουν δέκα Έλληνες εικαστικοί. Μεταξύ αυτών οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος και μέχρι προσφάτως ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης.

Να θυμίσουμε πως ο βουλευτής της «Νίκης» αφού συνελήφθη και κρατήθηκε για μερικές ώρες σε χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης αφέθηκε ελεύθερος καθώς η πράξη του ορίστηκε ως πλημμέλημα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή