Έρευνα: Πως οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν την οικονομία στην Ελλάδα

Σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν την παραγωγικότητα, την τουριστική δραστηριότητα και συνολικά το ΑΕΠ της χώρας.

Έκθεση της Allianz Research εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες-ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού θα προκαλέσουν απώλεια περίπου 1% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί ότι έως το 2030, οι θερμικές διαταραχές θα μειώσουν κατά 2,2% τις δυνητικές ώρες εργασίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας ειδικά επαγγέλματα που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι καύσωνες παραλύουν την οικονομία», σημειώνει η Jasmin Gröschl, Senior Economist στην Allianz SE. «Συνολικά, οι άνθρωποι εργάζονται λιγότερο. Μια ημέρα με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου είναι περίπου ισοδύναμη με μισή ημέρα απεργίας. Αυτό μπορεί αρχικά να είναι οικονομικά διαχειρίσιμο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά με την αυξανόμενη κλιματική αλλαγή, τόσο η συχνότητα όσο και η ένταση τέτοιων γεγονότων αυξάνονται. Οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές γίνονται το ‘νέο φυσιολογικό’, στο οποίο η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αποφύγει σοβαρές μακροπρόθεσμες απώλειες».

Υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές

Ο Ιούνιος του 2025 καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος μήνας στην Ελλάδα, μετά το 2024. Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2-3°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με τις υψηλές νυχτερινές τιμές να αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Στην Κρήτη και τη Χίο σημειώθηκαν εκτεταμένες πυρκαγιές, με περισσότερους από 5.000 πολίτες και τουρίστες να εκκενώνονται. Οι εικόνες των φλόγων και οι προειδοποιήσεις καύσωνα φαίνεται πως επηρεάζουν άμεσα τον τουρισμό, καθώς τουρίστες – ιδιαίτερα από τη Βρετανία – επιλέγουν να αναβάλουν ή να αλλάξουν ημερομηνίες ταξιδιών, προκαλώντας μείωση κρατήσεων κατά 9%.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι (σε ξενοδοχεία, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις) βλέπουν μείωση ωρών εργασίας ή ακόμα και πρόωρες απολύσεις, λόγω πτώσεων στις κρατήσεις.

Οι πυρκαγιές και οι καύσωνες δεν είναι μόνο οικολογική καταστροφή — είναι και οικονομική κρίση για χιλιάδες Έλληνες, που στηρίζουν την επιβίωσή τους στον τουρισμό και την ύπαιθρο.

Πλήγματα και στην γεωργία

Στην Αργολίδα και την Κρήτη, οι παρατεταμένοι καύσωνες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες φρούτων και ελαιόδεντρων. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχής μείωσαν την παραγωγή έως και 40%, αυξάνοντας το κόστος για τους αγρότες και τις τιμές για τους καταναλωτές.

Αυτό προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών οι οποίοι επανελλημένα ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα τους. Ένα χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι η διαδήλωση των αγροτών τον Ιούλιου του 2025 από την περιοχή της Λάρισας , οι οποίο πραγματοποίησαν διαδήλωση στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες να σημειωθεί είναι ίσως από τους πιο ζημιωμένους σε αυτό τον τομέα, καθώς ήδη περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, όπως επίσης περιμένουν να διευκαλυνθεί η υπόθεση-σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο δημόσιος τομέας

Οι καύσωνες επιβαρύνουν σημαντικά τον δημόσιο τομέα. Αυξάνονται τα έξοδα υγείας λόγω περισσότερων κρουσμάτων θερμοπληξίας και αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ η κατανάλωση ενέργειας ανεβαίνει λόγω εντατικής χρήσης κλιματιστικών.

Επιπλέον, οι πυρκαγιές απαιτούν μεγαλύτερη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων και πολιτικής προστασίας. Η ζέστη φθείρει υποδομές όπως δρόμους και γέφυρες, αυξάνοντας τα κόστη συντήρησης.

Ταυτόχρονα, μειώνεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ενώ επηρεάζεται αρνητικά και ο τουρισμός, δημιουργώντας επιπλέον προκλήσεις για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σε νούμερα…

Το 2025, το κόστος των πυρκαγιών για το ελληνικό δημόσιο είναι μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται. Η κυβέρνηση δαπανά περίπου 500 εκατ. ευρώ για πυρόσβεση και αποκατάσταση, ενώ επενδύει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε νέα μέσα και υποδομές πολιτικής προστασίας.Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ετήσιο κόστος μπορεί να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ έως το 2030.

Οι συντονισμένες δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, και για το μέλλον μας, αλλά και για…τη τσέπη μας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή