Διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών: Ποια πανεπιστήμια έχουν τους περισσότερους – Ποιοι εξαιρούνται

Να μπει μια οριστική τάξη στους φοιτητικούς καταλόγους, βάζοντας… φρένο στους «αιώνιους» φοιτητές, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Προ ημερών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με αντικείμενο τα δημόσια πανεπιστήμια, κατά τη διάρκεια της οποίας του παρουσιάστηκε το πλαίσιο της εκκαθάρισης, αλλά και η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε συγκεκριμένους σπουδαστές των πανεπιστημίων προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σε ποιους φοιτητές θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία

Αναλυτικότερα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά πάνω από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.

Τέλος χρόνου τον Σεπτέμβριο για τους ανενεργούς φοιτητές

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021/22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε.

Στους καταλόγους φοιτητές από τη δεκαετία του 1930

Όπως σημειώθηκε, αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν την δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, θα βελτιωθούν οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες, διότι θα αφαιρεθούν άτομα που φαίνεται να αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.

Πόσους «αιώνιους» φοιτητές έχουν τα πανεπιστήμια

Προ ημερών, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του παρουσιάστηκαν στοιχεία με τους «αιώνιους» φοιτητές ανά πανεπιστήμιο. Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ο αριθμός των μη ενεργών φοιτητών ανέρχεται σε περίπου 330.000.

«Εάν δείτε την κατανομή των μη ενεργών φοιτητών σε όλα τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, θα δείτε ότι τη δεκαετία του ’70 έχουμε τους περισσότερους μη ολοκληρώσαντες τη φοίτηση φοιτητές. Αυτό το οποίο θα γίνει μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου είναι μια μεταρρύθμιση την οποία είχε στο πρόγραμμά της η ΝΔ με στόχο την εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων […]. Το νομοθέτημα το οποίο θα έρθει είναι ισορροπημένο».

Η λίστα με τους «αιώνιους» φοιτητές ανά πανεπιστήμιο:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 83.970
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 25.795
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: 24.836
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: 22.520
Πανεπιστήμιο Πατρών: 19.767
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: 18.858
Διεθνές Πανεπιστήμιο: 18.494
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 15.940
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: 13.792
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: 12.268
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 11.394
ΕΛΜΕΠΑ: 11.183
Πάντειο Πανεπιστήμιο: 10.714
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 8.504
Πανεπιστήμιο Κρήτης: 7.145
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 5.777
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 4.002
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: 3.111
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 3.091
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: 1.098

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή