«Συζητάμε για μια μεταφορά και ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως είναι η ΑΑΔΕ» δήλωσε στο ΕΡΤΝews ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης σχολιάζοντας τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του «αμαρτωλού» φορέα που ήταν αρμόδιο για τη διάθεση 19,3 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο του 2023-2026 σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
«Πήραμε τη μεγάλη απόφαση να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πληρωμές και οι ενισχύσεις δίνονται στον σωστό αγρότη, με διαφανείς διαδικασίες, χωρίς παρεισφρήσεις και καταστρατηγήσεις», τόνισε.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πληρωμές και οι ενισχύσεις δίνονται στο σωστό αγρότη και δε θα μπορεί να παρεισφρήσει κάποιος και να εκμεταλλεύεται διάφορες τρύπες και ευκολίες που μπορεί να έχει το σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Σταμενίτης.
«Εμείς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε εκ των ενόντων να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε ολοκληρώσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε να ξέρουμε πόσα ζώα μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε έκταση,
«Είχε δοθεί η οδηγία να τα διαχειριστούν οι περιφέρειες. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε και έτσι με τροπολογία που καταθέσαμε με νομοθετική παρέμβαση του κ. Τσιάρα, επανήλθε αυτή η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το ζήτημα των ελέγχων και των σωστών πληρωμών επισήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία υποδιεύθυνσης στην ΑΑΔΕ, η οποία θα αναλάβει το έργο των πληρωμών, διατηρώντας το υπάρχον προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Η σημαντικότερη απαίτηση της Επιτροπής ήταν να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την βοσκοικανότητα, επισήμανε. Ερωτηθείς για το εάν η μεταφορά της διαχείρισης των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ο κ. Σταμενίτης απάντησε ότι έχει ενημερωθεί σχετικά αλλά πρωτίστως «είναι απόφαση της κυβέρνησης». Όπως υποστήριξε ότι ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εάν κάνεις καλά τη δουλειά σου.
Όσον αφορά το πώς φτάσαμε στην απόφαση αυτή απάντησε ότι υπήρχαν τρία βασικά προβλήματα: «Δεν είχαμε κτηματολόγιο στη χώρα μας, υπήρχε πρόβλημα τους δασικούς χάρτες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε δικό του πληροφοριακό σύστημα».
Αναφορικά με το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους του φορέα που καταργείται απάντησε: «Θα δημιουργηθεί μια υποδιεύθυνση στην ΑΑΔΕ όπου η υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως υπάρχει σήμερα, όλοι οι υπάλληλοι, όλη η δομή, θα μεταφερθεί και η νέα υπηρεσία θα συνεχίσει να κάνει τις πληρωμές, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα», επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες ελέγχου θα ενισχυθούν και θα αξιοποιηθεί το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ.
«Το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ είναι εξαιρετικό, φιλικό και εύχρηστο. Θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν τις πληρωμές τους, με ή χωρίς λογιστή», υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μετάβασης, όπως αποκάλυψε, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2026, με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να αναμένονται το καλοκαίρι του 2025.
Απαντώντας σε επικρίσεις για διαχρονικές παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Σταμενίτης αναγνώρισε ότι υπήρξαν προβλήματα: «Δεν θα πούμε ότι όλα έγιναν σωστά. Έγιναν προσπάθειες από τις προηγούμενες ηγεσίες και από εμάς, αλλά δεν απέδωσαν. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ο μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ».