Χρυσοχοΐδης από Κρήτη: Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα έως €30.000 για τις μπαλωθιές
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε την ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη, με στόχο την καταπολέμηση ζωοκλοπής, αγροζημιών και άλλων ειδικών εγκλημάτων.
Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από το Ρέθυμνο, ενώ περιλαμβάνει την παραπομπή υποθέσεων στο Οργανωμένο Έγκλημα και τη σκλήρυνση των ποινών για άσκοπους πυροβολισμούς με φυλάκιση έως 2 έτη και βαριά χρηματικά πρόστιμα. Η δημιουργία Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μεσαράς με έδρα τις Μοίρες, ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός.
Το νέο τμήμα θα διαθέτει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό, και θα στεγαστεί σε κτίριο του Δήμου Φαιστού, με την ολοκλήρωση να αναμένεται στο τέλος του έτους. Επιπλέον, ενισχύεται το ΤΑΕ με 40 νέους αστυνομικούς. Ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και νέα τμήματα αστυνομικής φύσεως: Ομάδα ΔΙΑΣ για αστικές και περιαστικές περιοχές των Αγίων Δέκα, Μοιρών, και Καπαριανών, Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, καθώς και το ΤΑΕ Μεσαράς ως επιχειρησιακός βραχίονας.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο νόμο περί όπλων, ο Χρυσοχοΐδης ανέφερε νέους περιοριστικούς όρους για αποφυγή κινδύνων από φιλονικίες. Οι ποινές για άσκοπους πυροβολισμούς αυστηροποιούνται με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμα από 1.000 έως 30.000 ευρώ. Ιδιαίτερη ευθύνη επωμίζεται ο καταστηματάρχης που δεν καταγγέλλει τις μπαλωθιές, με συνέπειες ποινής φυλάκισης και απώλεια άδειας λειτουργίας.
Για όπλα σε εκδηλώσεις, η κατοχή τους σε δημόσιους χώρους παραμένει κακούργημα με ποινές έως 8 έτη, αλλά η νέα νομοθεσία επιβάλλει και πρόστιμα σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Νέες διατάξεις προβλέπουν αυστηρές ποινές για όποιους προωθούν τη χρήση πυροβόλων όπλων, με αυξημένα πρόστιμα και επιπλέον κυρώσεις αν απευθύνονται σε ανηλίκους ή μέσω διαδικτύου.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης