Την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή ο Χρήστος Μαυρίκης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή.
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη και χρηματικό πρόστιμο από 30.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ.
Ο Χρήστος Μαυρίκης οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 20 Μαΐου συνελήφθη στο σπίτι του, στο πλαίσιο του αυτοφώρου για απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού, την οποία κατήγγειλε ο ίδιος στις Αρχές.
Χρήστος Μαυρίκης: Πώς ο «αρχικοριός» παγίδευσε τον εαυτό του
Ο Χρήστος Μαυρίκης χαρακτηριζόταν ανέκαθεν ως ένας άνθρωπος που έδειχνε να μην έχει όρια. Με περισσή άνεση συνήθιζε να παραχωρεί συνεντεύξεις, περιγράφοντας ιστορίες που έμοιαζαν με σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ.
Μόνο που οι ιστορίες αυτές δεν ήταν φανταστικές, αλλά κομμάτια του πολυτάραχου «παζλ» της θυελλώδους ζωής του. Παρακολουθήσεις χωρίς φραγμούς. Χωρίς όρια. Ακόμα και όταν τα χρόνια πέρασαν και… αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας διατήρησε τον «πυρήνα» της «εκρηκτικότητάς» του.
Τον Αύγουστο του 2022, για ασήμαντη αφορμή, έναν συνήθη διαπληκτισμό για τη σειρά προτεραιότητας σε βενζινάδικο στο Πικέρμι, έβγαλε όπλο και απείλησε πολίτη. Εκείνη ήταν η τελευταία φορά που απασχόλησε τις Αρχές, πριν την αποκάλυψη της απόπειρας δωροδοκίας αρεοπαγίτη.
Στις 20 Μαΐου 2025 οι αστυνομικοί μετέβησαν στα Σπάτα, έχοντας στα χέρια τους ένταλμα σύλληψης, για να τον βρουν και να του περάσουν χειροπέδες. Στη θέα των ανδρών της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής δεν έδειξε να χάνει την ψυχραιμία του. Το ίδιο και κατά την παραμονή του στα κρατητήρια, ενώ φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες.
Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έλεγε ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να κρύψει. Παρότι πρωταγωνιστής των υποκλοπών που συντάραξαν την πολιτική σκηνή το 1993, γεγονός που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο ως «εθνικό κοριό», δεν δίσταζε να ασκεί δριμεία κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών (υπόθεση Predator).
«Καλύπτονται πίσω από το απόρρητο, έχουν ψηφίσει διάφορους νόμους, άρπα κόλλα, ο κόσμος έχει αρχίσει και δυσανασχετεί με αυτό το θέμα. Οι υποκλοπές, η πληροφόρηση είναι το ‘α και το ω’ παντού, τώρα εδώ το εκτροχίασαν, δεν ξέρανε πως να λειτουργήσουνε», έλεγε μόλις πριν από δύο χρόνια.
Και συνέχιζε: «Οπωσδήποτε προσπάθησαν να κάνουν κάτι αλλά δεν το έκαναν καλά. Μέσα στην ΕΥΠ υπάρχουν οι πολιτικές φατρίες και δεν τα καταφέρανε, αλλάξανε πολλούς ανθρώπους που έβγαλαν τα άπλυτα στη φόρα».
Τόνιζε, μάλιστα, ότι από τις γυναίκες των πολιτικών βγαίνουν οι «ειδήσεις» από τους ωτακουστές: «Έλεγε ο Άδωνις ‘είναι δυνατόν να παρακολουθούν τη γυναίκα μου;’. Μα οι γυναίκες είναι αυτές που κοκορευόμενες λένε τα περισσότερα, αυτό μου λέει η εμπειρία μου, από τις γυναίκες μαθαίναμε πολλά πράγματα».
Όπως έλεγε, το 1993 ο ίδιος παραγκωνίστηκε όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, «γιατί τότε είχαν την ΕΥΠ που ανέλαβε να κάνει τη δική μου δουλειά». Κόμπαζε δε ότι η ΕΥΠ μπορούσε να παρακολουθήσει μέχρι 300 άτομα ενώ ο ίδιος από μόνος του είχε 120.
Η επιστολή στον αρεοπαγίτη
Η υπόθεση με την απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη περιγράφεται από την καταγγελία του ίδιου του δικαστικού ως εξής: Στις 11:15 το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο Χρήστος Μαυρίκης μετέβη στο γραφείο του και παρέδωσε σε φάκελο επιστολή, στην οποία ανέφερε αίτημα συνδρομής, προκειμένου το Μονομελές Δικαστήριο Αθηνών να μην απορρίψει εκ νέου αγωγή για υπόθεση ενδιαφέροντος του.
Στην επιστολή υπονοούσε ότι υπάρχει «προμήθεια» για «μεσιτεία» ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ο αρεοπαγίτης έκανε την καταγγελία και εκδόθηκαν αναζητήσεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου που έληγε χθες τα μεσάνυχτα.
Πλέον, έχει ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση, είναι πολλά. Εάν επαληθευτεί η απόπειρα δωροδοκίας, πρέπει να διερευνηθεί που θα έβρισκε ο Μαυρίκης μαύρο χρήμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για να το δώσει ως «μεσιτεία».
Ο «εθνικός κοριός» ήταν αυτός που θα επωφελούνταν από την ευνοϊκή έκβαση της δίκης (που κατά πληροφορίες αφορά σε υπόθεση αστικής φύσης για οικοπεδική έκταση) ή λειτουργούσε ως μεσάζοντας; Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι, εάν πίσω από την απόπειρα δωροδοκίας μπορεί να κρύβεται οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα πέραν της προφανούς.
Ο ίδιος αναμένεται να κάνει λόγο για παρανόηση και ότι απλώς ήθελε να απευθυνθεί στον Αρεοπαγίτη, προκειμένου να μην κριθεί απαράδεκτη η αγωγή που τον αφορούσε. Ως προς τη «μεσιτεία», φέρεται να υποστηρίζει ότι αναφερόταν στα χρήματα που θα δίνονταν ως προμήθεια στον μεσίτη μετά την πώληση της επίμαχης έκτασης.