Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Χωρίς χειρουργό και με έναν αναισθησιολόγο η Ικαρία – Χάος στα νησιά με τις ελλείψεις γιατρών

Υγειονομικά ξεκρέμαστοι οι κάτοικοι της Ικαρίας. Τι καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Μοιραστείτε το

Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι γνωστά αλλά τα νησιά, που εν μέσω θέρους δέχονται κύματα τουριστών, παραμένουν υγειονομικά ακάλυπτα τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος τονίζοντας πως η Ικαρία είναι ξεκρέμαστη υγειονομικά.

«Κάθε ημέρα και χειρότερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών» σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος τονίζοντας πως «στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση παραμένει στάσιμη και επικίνδυνη όπως την έχουμε περιγράψει σε κάλυψη από γιατρούς , νοσηλευτές και ασθενοφόρα».

«Να ελπίσουμε ότι δεν θα είναι μόνο λόγια και θα είναι προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης η ισχυρή δημόσια υγεία. Όχι η ιδιωτικοποίηση για να καλούνται οι πολίτες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σήμερα το 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι ιδιωτικές δαπάνες», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ η υγειονομική θωράκιση της χώρας και ειδικότερα των νησιών δεν πρόκειται να υπάρξει με τέτοιες δημόσιες δαπάνες Υγείας(5% του ΑΕΠ), δεν πρόκειται να υπάρξει με 45.000 οργανικές θέσεις κενές στα νοσοκομεία και 20.000 συμβασιούχους ξεκρέμαστους σε διαρκή ομηρία με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων, με την παλινόρθωση του εργασιακού μεσαίωνα των εργολάβων και τη σταδιακή απόλυση 6.000 συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση.

Δεν πρόκειται να υπάρξει υγειονομική θωράκιση με τέτοιους μισθούς( 1.850 ευρώ το μήνα ο γιατρός, 800 ευρώ το μήνα ο νοσηλευτής και διασώστης, 650 ευρώ το μήνα ο τραυματιοφορέας).

«Προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στη Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πολλαπλάσιους μισθούς. Η πολιτεία δεν είναι ειλικρινής απέναντι στους υγειονομικούς τους ήρωες όπως μας αποκαλούσαν του υγειονομικού πολέμου και μας χειροκροτούσαν.. Δεν μονιμοποίησε τους συμβασιούχους, δεν μας ενέταξε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν μας αύξησε τους μισθούς. Γιατί να την πιστέψουμε τώρα;», συμπληρώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Ξεκρέμαστη» η Ικαρία

Την ίδια ώρα στην Ικαρία οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είναι σε κινητοποιήσεις επειδή έχουν μείνει υγειονομικά ξεκρέμαστοι.
Ήδη, το νοσοκομείο έμεινε χωρίς χειρουργό και με έναν αναισθησιολόγο.

Ωστόσο, σε λίγες ημέρες φεύγει και ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης γιατρός λόγω παραίτησης, συνεπώς δεν θα μπορούν να γίνονται αξονικές.

«Πως το νοσοκομείο αυτό θα προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.

Το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο των Ραχών με 6.000 πληθυσμό το καλοκαίρι έχει μία γενική γιατρό η οποία με εντολή κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου αφήνοντας χωρίς γιατρό τις Ράχες. Από την άλλη το κέντρο υγείας Ευδήλου με αντίστοιχο πληθυσμό έχει μόνο δύο γιατρούς έναν παθολόγο και έναν ακτινολόγο.

Το ερώτημα που θέλει ο κ. Γιαννάκος πως μπορεί να υπάρξει κάλυψη στις δύο αυτές περιοχές σε 24ωρη βάση με έναν ή δύο γιατρούς, με ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια ή δύο σε ορισμένες βάρδιες. «Οι καρότσες φορτηγών να είναι καλά; Όποιος αρρωστήσει πρώτος και σε αυτό το νησί θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.