Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπόθεση θανάτωσης του χιμπατζή

Μοιραστείτε το

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του Μπαζού. Του χιμπατζή, που δολοφονήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όταν προσπάθησε να δραπετεύσει.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εξουσιοδοτήθηκε από τη Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού, «για να αναζητήσει ευθύνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του γνωστού στα παιδιά όλης της Αττικής και όλης της Ελλάδος χιμπατζή με το όνομα Μπαζού, ο οποίος δραπέτευσε λόγω των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο».

Ο κ. Κούγιας, που αναλαμβάνει αμισθί τη διερεύνηση των συνθηκών της θανάτωσης του ζώου, αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του:

«Στους εντολείς μου έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της εκτελέσεως του δυστυχούς ζώου αντί της αναισθητοποιήσεως του από τους αρμοδίους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου».

Υπενθυμίζεται ότι, για τις συνθήκες θανάτου του χιμπατζή Μπαζού, διενεργείται έρευνα από τον εισαγγελέα.

Κούγιας: Ποινικό αδίκημα η θανάτωση του χιμπατζή

Μιλώντας στο Mega, ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε ότι η θανάτωση του ζώου είναι ποινικό αδίκημα.

«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ό,τι πρέπει να κάνουν τότε πώς διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής; Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από έναν χώρο που είναι ασφαλισμένος. Έπρεπε πρώτα από όλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ζώου» είπε.

«Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος» υπογράμμισε ο Αλέξης Κούγιας.

 

Στο Mega μίλησε και η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη, η οποία ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή. «Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στη ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων» δήλωσε.

Η κυρία Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει. «Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο» εξήγησε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.