Επιστολή κόλαφο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανοδηγών (ALE) καταγγέλλοντας την απόλυση του Κώστα Γενιδούνια από την Hellenic Train υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτή έγινε την ώρα που η υπόθεση των Τεμπών «φτάνει στην ολοκλήρωσή της».
Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η απόλυση Γενιδούνια έγινε «την ίδια ακριβώς ημέρα που ο φάκελος της υπόθεσης των Τεμπών κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» υπενθυμίζει ότι η απόλυση συνέπεσε και με την «υποψηφιότητα του Κ. Γενιδούνια για την επανεκλογή του ως πρόεδρος του συνδικάτου μηχανοδηγών (Π.Ε.Π.Ε.)».
Σύμφωνα με την ALE η απόλυση του Κώστα Γενιδούνια ο οποίος «είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες των σιδηροδρομικών στην Ελλάδα προειδοποιώντας επανειλημμένα την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας», έγινε χωρίς συγκεκριμένη αιτία και αποτελεί «ανησυχητικό» γεγονός.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανοδηγών ζητώντας από τις Επιτροπές Μεταφορών και Εργασίας της ΕΕ την παρέμβαση και την υποστήριξή τους, τονίζει ότι η απόλυση Γενιδούνια «αποτελεί επικίνδυνο σημείο αναφοράς για άλλα κράτη-μέλη, δημιουργώντας μια απαράδεκτη βάση για μελλοντικές καταστάσεις όπου ο φόβος αντιποίνων κατά των εργαζομένων θα έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή συστήματα ασφάλειας και προστασίας, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Γενιδούνιας με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Μηχανοδηγών (ALE) για την παρέμβασή της «και την ανάδειξη του θέματος σε επίπεδο ΕΕ στις αρμόδιες Επιτροπές. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Αναλυτικά η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μηχανοδηγών:
«Το 2023, συνέβη το “Ατύχημα των Τεμπών”, με αποτέλεσμα το θάνατο 57 ανθρώπων (11 σιδηροδρομικών), ενώ δεκάδες είναι οι επιβάτες που επηρεάστηκαν από αυτό. Η τραγωδία αυτή έφερε στο φως την κρίσιμη κατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στη χώρα και οδήγησε στη δημιουργία ενός φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων.
Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Σιδηροδρόμους ERA (μεταξύ άλλων θεσμικών οργάνων και φορέων) να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, η Ένωση Ελλήνων Μηχανοδηγών (Π.Ε.Π.Ε.) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, παρέχοντας εκθέσεις, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας δραστηριότητες και επαγγελματικό υπόβαθρο για την υποστήριξη των προσπαθειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Ο Κωνσταντίνος Γενιδούνιας, πρόεδρος της Π.Ε.Π.Π.Ε. εκείνη την εποχή, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα, λειτουργώντας ως κρίσιμος μάρτυρας του ατυχήματος και ηγούμενος ενός κινήματος στην Ελλάδα το οποίο αποσκοπούσε στη διασφάλιση ορθής έρευνας, στην αποκάλυψη των αιτιών προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της βελτίωσης της ασφάλειας, συμμετέχοντας ακόμη και σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κωνσταντίνος Γενιδούνιας είχε επίσης πρωτοστατήσει στις προσπάθειες των σιδηροδρομικών στην Ελλάδα να προειδοποιήσουν επανειλημμένα την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας.
Είναι ανησυχητικό ότι σε μια κρίσιμη στιγμή που η υπόθεση των Τεμπών φτάνει στην ολοκλήρωσή της, η Hellenic Train (η σιδηροδρομική εταιρεία στην Ελλάδα) απέλυσε τον Κωνσταντίνο Γενιδούνια, την ίδια ακριβώς ημέρα που ο φάκελος της υπόθεσης κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συνέπεσε με την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του ως πρόεδρος του συνδικάτου μηχανοδηγών (Π.Ε.Π.Ε.).
Χωρίς καμία τυπική αιτία και, προφανώς, ως πολιτικά αντίποινα εναντίον ενός εκπροσώπου των μηχανοδηγών, ο Κώστας Γενιδούνιας μετατράπηκε σε μάρτυρα ενός συστήματος που αποκάλυψε τις σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων στη χώρα, το οποίο εξακολουθεί να αδυνατεί σαφώς να προστατεύσει επιβάτες και εργαζόμενους.
Εφιστούμε την προσοχή σας στην υπόθεση αυτή, ζητώντας την παρέμβαση και την υποστήριξή σας για την επίλυση μιας κατάστασης που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την εν εξελίξει έρευνα για το ατύχημα στα Τέμπη.
Αποτελεί επίσης επικίνδυνο σημείο αναφοράς για άλλα κράτη μέλη, δημιουργώντας μια απαράδεκτη βάση για μελλοντικές καταστάσεις όπου ο φόβος αντιποίνων κατά των εργαζομένων θα έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή συστήματα ασφάλειας και προστασίας, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος».