Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αποκάλυψη του Kontra News – Νοσοκομείο «Έλενα»: Δύο εβδομάδες χωρίς θέρμανση νεογνά, λεχώνες και ασθενείς

Ξεπαγιάζουν στο κέντρο της Αθήνας - «Έσκασε» ο λέβητας, η ιδιωτική εταιρεία πληρώθηκε αλλά «σηκώνει τα χέρια ψηλά» - Την ίδια ώρα, γίνονται γυρίσματα σειράς

Μοιραστείτε το

Σε πλήρη διάλυση βρίσκεται το κτίριο Α΄ του νοσοκομείου «Έλενα», του μόνου εξειδικευμένου γυναικολογικού-μαιευτικού νοσοκομείου της χώρας, όπως καταγγέλλουν γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό.

Στις 17 Νοεμβρίου ο λέβητας του συστήματος θέρμανσης «έσκασε» και έκτοτε δεν υπάρχει καμία θέρμανση, αλλά και καμία ορατή λύση, όπως τόνισε μιλώντας στο Kontra ο γραμματέας του σωματείου εργαζόμενων του νοσοκομείου Κώστας Καταραχιάς.

«Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο)», είπε ο κ. Καταραχιάς.

«Είναι ντροπή το 2023, δεν είμαστε στη Γάζα, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», όπως προσέθεσε.

Δέκα ημέρες μετά, ως προς την πληροφόρηση για την αποκατάσταση της θέρμανσης, κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της … όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα … αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο».

«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο” … πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».

Όπως προσέθεσε, «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς … είναι τραγική η κατάσταση».

Στο συνοδευτικό ρεπορτάζ άλλα μέλη του προσωπικού του «Έλενα» περιγράφουν την δραματική κατάσταση στο Α΄ κτίριο για το οποίο «δεν έχουν δώσει χρήματα, με την δικαιολογία ότι είναι διατηρητέο, ένα ιστορικό νοσοκομείο το έχουν παρατήσει».

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, ούτε μπάνιο δεν μπορούσαμε να κάνουμε στα μωρά με το κρύο που υπήρχε … πάγωσαν και οι λεχωίδες και τα νεογνά τους … στα πρόωρα, που είναι στο καινούργιο κτίριο, δίνουμε αγώνα για να ζήσουν τα μωρά αυτά. Και όμως, στην πορεία δεν τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει», τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων του νοσοκομείου Μαρία Ζησιμάτου

Σημειώνεται ότι αύριο ξεκινά η 48ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία και στις 13.00 την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη διαμαρτυρία στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενώ οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται την Παρασκευή στις 12.00 στο υπουργείο Υγείας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία καλεί για συμμετοχή και η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.