Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Απόγνωση και καταστροφή στις πληγείσες περιοχές από τις απανωτές κακοκαιρίες-Στο κόκκινο η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού

Μοιραστείτε το

Δραματική είναι η εικόνα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στη Θεσσαλία για δεύτερη φορά, πριν ακόμα οι κάτοικοι προλάβουν να συνέλθουν από τις καταστροφές που υπέστησαν πριν από 20 μέρες. Τα αναχώματα του Ενιπέα έσπασαν κι όσο περνάει η ώρα η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

Για το Βόλο, το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν κατά περίπου 26% μεγαλύτερο από την κακοκαιρία Daniel.

Κάτοικος του Βλοχού περιγράφει: Καθαρίσαμε μισό μέτρο λάσπη την περασμένη Τρίτη, βάλαμε καινούργιο ψυγείο και στρώματα και σε δύο ημέρες πλημμυρίσαμε ξανά.

Στα λασπόνερα βούλιαξαν χωριά στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, στη Λάρισα η στάθμη του Πηνειού έφτασε και πάλι τα 4 μέτρα, ενώ στον κάμπο έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα, χωρίς τρόπο να αποστραγγιστεί άμεσα.

Σταδιακά αποκαθίστανται ρεύμα και νερό στο Βόλο, ενώ πολλά χωριά παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες. Θαμμένα οχήματα παραμένουν στους δρόμους που βούλιαξαν σε βουνά από φερτά υλικά ενώ ολική χαρακτηρίζεται η καταστροφή στις καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών και τριφυλλιού.

Στην βόρεια Εύβοια παραμένει κλειστός ο δρόμος από Ροβιές προς Αιδηψό υπό τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων. Κάτοικοι προσπαθούν και πάλι να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τη δεύτερη κακοκαιρία σε ένα μήνα, ενώ οι χείμαρροι παραμονεύουν, όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Μέμος.

Στο Σωτήριο της Λάρισας μετά από 20 εφιαλτικές ημέρες οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στη  λίμνη Κάρλα, το νερό καταλαμβάνει 200 χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, τριφύλλι, σιτηρά και δενδρώδεις καλλιέργειες και έχει καταστρέψει στο πέρασμά του τα πάντα. Σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα νερά φτάνουν το ενάμιση μέτρο.

Στις λάσπες πνίγηκε ο Βόλος για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες. Γεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης του Βόλου για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, όσοι κάτοικοι θέλησαν να μετακινηθούν το έκαναν με μεγάλη δυσκολία αφού αρκετοί δρόμοι είναι είτε αποκομμένοι είτε κατεστραμμένοι .Δύσκολη είναι η πρόσβαση στην Αγριά, με τους δρόμους γεμάτους λάσπες και φερτά υλικά. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί, αλλά τα προβλήματα με το νερό συνεχίζονται.

Απέραντη λίμνη ο Παλαμάς λόγω του τεράστιου όγκου νερού που κατέβασε ο ποταμός Σοφαδίτης.

Στην Καρδίτσα αν και η θεομηνία τελείωσε, τα ποτάμια φούσκωσαν, τα αναχώματα υποχώρησαν και τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν τον Θεσσαλικό Κάμπο και τα χωριά Παλαμάς και Βλοχός κοντά στον Ενιπέα ποταμό. Είναι σπασμένα όλα τα αναχώματα και το νερό διατρέχει την περιοχή.

Η επαρχιακή οδός Ιτέας Παλαμά έχει κλείσει από νωρίς το πρωί καθώς τα νερά που διασχίζουν κάθετα το οδικό δίκτυο είναι πολύ επικίνδυνα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.