Αντίστροφή μέτρηση για την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο; Ανάγκη για αναθεώρηση λέει η κυβέρνηση, αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα έχει μπει πλέον η άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων με το ζήτημα να έχει τεθεί και επίσημα επί τάπητος χαρακτηρίζοντας «ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων».

Με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τονίζουν σε κάθε σχετική αναφορά πως η «άρση μονιμότητας» των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι τίποτα άλλο από αξιολόγηση με αποτελέσματα με στόχο «να επιβραβεύονται οι συνεπείς και εργατικοί δημόσιοι υπάλληλοι και αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών ενημερώσεων, όπου αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο.

«Είναι ανάγκη να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 103 του Συντάγματος. Η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας, αφενός να επιβραβεύονται οι συνεπείς και εργατικοί δημόσιοι υπάλληλοι και αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, που αποτελεί και ένα μήνυμα ωρίμανσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις συνολικά της δημόσιας διοίκησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του άρθρου 103, η κυβέρνηση διευρύνει τον κύκλο της συνταγματικής αναθεώρησης, συμπεριλαμβάνοντας τα προς αναθεώρηση άρθρα:

  • Άρθρο 16 (μη κρατικά πανεπιστήμια).
  • Άρθρο 86 (για την ευθύνη υπουργών).
  • Άρθρο 24 (για το περιβάλλον και τη χωροταξία).

«Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε πως: «Αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική. Συναινετική δεν σημαίνει απαραιτήτως συμφωνούμε σε όλα, αλλά το ύφος και το στυλ της συζήτησης να είναι συναινετικό, το οποίο αποτελεί πιστεύω και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση».

Πάνω από 30.000 πολίτες έχουν απαντήσει στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση – Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες, το μήνυμα Μητσοτάκη

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή