Ανιδρωσία: Τι είναι η διαταραχή που προκάλεσε τη θερμοπληξία σε 15χρονο στο Μέτσοβο – Οι ενδείξεις

Η ανιδρωσία, μία σπάνια διαταραχή των ιδρωτοποιών αδένων, με την οποία είχε διαγνωστεί ο 15χρονος Δημήτρης από το Μέτσοβο, ήταν καταλυτική στην εξέλιξη και την έκβαση της θερμοπληξίας που υπέστη ο έφηβος την περασμένη Πέμπτη, μία από τις δυσκολότερες ημέρες της τελευταίας περιόδου καύσωνα που βίωσε η χώρα μας.

Ο ανήλικος νοσηλεύεται από χθες το βράδυ σε ειδικό κέντρο στο Τορίνο της Ιταλίας, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Η μάχη με τον χρόνο είναι αμείλικτη για τους επαγγελματίες υγείας, καθώς πρέπει να βρεθεί συμβατό μόσχευμα το ταχύτερο δυνατό, μέσα στο επόμενο 24ωρο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια που εμφάνισε λόγω της θερμοπληξίας.

«Η ανιδρωσία είναι η αδυναμία του οργανισμού να παράγει ιδρώτα. Στα παιδιά, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, γιατί ο ιδρώτας είναι ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν ένα παιδί δεν ιδρώνει σωστά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για υπερθέρμανση, θερμική εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία – μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή» εξηγεί στο protothema.gr η παιδίατρος κυρία Όλγα Τζέτζη.

Οι ενδείξεις που μπορεί να κινητοποιήσουν τους γονείς

«Η ανιδρωσία μπορεί να οφείλεται σε γενετικές διαταραχές, βλάβες του νευρικού συστήματος, ορισμένα φάρμακα ή δερματικές παθήσεις που “φράζουν” τους ιδρωτοποιούς αδένες» εξηγεί η ειδικός.

Ενδείξεις που μπορεί να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι:

• Όταν το μωρό, βρέφος, παιδί δεν ιδρώνει καθόλου, ακόμα και σε ζέστη ή σωματική δραστηριότητα
• Νιώθει εύκολα εξάντληση

• Παρουσιάζει υπερβολική κόπωση
• Ενοχλείται υπερβολικά από τη ζέστη.
Πώς η ανιδρωσία μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια

«Σε περιπτώσεις θερμοπληξίας σε παιδιά, το ήπαρ είναι το πρώτο όργανο που υφίσταται βλάβη, ακόμα και πριν από τους νεφρούς. Η δε αιτιοπαθογένεια της θερμικής βλάβης του ήπατος σε ασθενείς με ανιδρωσία είναι καλά τεκμηριωμένη» σημειώνει ο παιδίατρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας.

Συνεπώς, «και με δεδομένο ότι το παιδί έχει γνωστή ανιδρωσία και εκτέθηκε σε ακραίες θερμοκρασίες, το πιθανότερο είναι ότι υπέστη θερμοπληξία με επακόλουθη ηπατική ανεπάρκεια, γεγονός συμβατό με τη φυσιοπαθολογία και τη βιβλιογραφία» αναφέρει σχετικά με το δραματικό περιστατικό.

Καθώς η ανιδρωσία «απενεργοποιεί» καταργεί τον βασικό μηχανισμό αποβολής θερμότητας στον άνθρωπο, δηλαδή την ικανότητα εξάτμισης μέσω ιδρώτα, οι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή του. Δυστυχώς το περιστατικό με τον 15χρονο υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο τη βαριά επίπτωση που μπορεί να έχει η ανιδρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγόρι εισήχθη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας με πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία σταδιακά αντιμετωπίστηκε σε όλα τα όργανα πλην του ήπατος. Έφερε ωστόσο ακόμη και θερμικά εγκαύματα στα άκρα του, ενδεικτικό της βαρύτητας της κατάστασής του.

Όπως λέει ο κ. Νταλούκας, ένα παιδί με ανιδρωσία:

• Αδυνατεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος
• Αναπτύσσει υπερθερμία (>40,5°C)
• Εμφανίζει ταχεία κυτταρική απορρύθμιση και ισχαιμία των οργάνων
• Το ήπαρ είναι εξαιρετικά ευάλωτο, και μπορεί να παρουσιάσει οξεία νέκρωση ηπατοκυττάρων και να οδηγηθεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Η σπανιότητα της διαταραχής υπαγορεύει την έγκαιρη αναγνώριση και την καθοδήγηση από παιδίατρο καθώς αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας του παιδιού. Οι διάφορες μορφές ανιδρωσίας, με κυριότερες την ολική και τη μερική, μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα πρόληψης και ειδική φροντίδα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή