Συνεχίζεται το ράλι ακρίβειας στην Ελλάδα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Ως φαίνεται, το «τέρας» του πληθωρισμού λαμβάνει χαρακτηριστικά μονιμότητας, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των πολιτών. Ο πληθωρισμός 7,6% για τον Δεκέμβριο του 2022 δείχνει μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με έναν ήδη υψηλό πληθωρισμό 4,4% του Δεκεμβρίου 2021. Βαρύτατη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία αρνείται πεισματικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στην ενέργεια, ενώ εμμένει στη λογική της επιδότησης της αισχροκέρδειας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ισπανία σημείωσε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (5,6%), έχοντας ήδη λάβει μέτρα μείωσης των έμμεσων φόρων, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη κινείται στο 9,2%.
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για αισχροκέρδεια
Οπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη πολιτική: επιδότηση της αισχροκέρδειας των καρτέλ και μέτρα που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους πολίτες, αλλά ανατροφοδοτούν νέες μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας καταγράφει τη μία αρνητική πρωτιά μετά την άλλη. Με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και την υψηλότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη», για να προσθέσουν με νόημα πως δεν πρόκειται για αστοχία ούτε για διαχειριστική ανεπάρκεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σαφείς πολιτικές επιλογές: διασφάλιση υπερκερδών στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και επιδόματα κοροϊδία για τους πολίτες.
Αυξήσεις
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο, ωστόσο με σημαντική επιβράδυνση -κι αυτή είναι η βασική αιτία της αποκλιμάκωσης- συγκριτικά με τον Νοέμβριο:
Τα μηνύματα ακρίβειας
Αναφορικά με την Ελλάδα, μήνυμα για ακρίβεια διαρκείας στέλνουν τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, τα οποία εξαιρούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές τιμές. Την ίδια στιγμή, στα ύψη κινούνται οι τιμές των τροφίμων, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο εφιάλτης του πληθωρισμού δεν θα τελειώσει για τα ελληνικά νοικοκυριά έως το 2024. Το οικονομικό επιτελείο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν αναμένει ο πληθωρισμός να σημειώσει πτώση κάτω από το 7%. Οι μέσες εκτιμήσεις για το 2023 δείχνουν πληθωρισμό κοντά στο 6%-7%, ο οποίος θα παραμείνει κοντά στο 3%-4% έως το 2024.
Ενδεικτικό της επιμονής είναι ότι στην αρχή του 2022 ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 1,5%. Τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης τιμών (συμπεριλαμβανομένου της ενέργειας) εκτοξεύτηκε στο 12,1% και ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς την ενέργεια) αυξήθηκε κατά 3,6%. Τον περασμένο Νοέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε 8,5%, όμως ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,9%, από 5,2% τον Οκτώβριο.